Angiografie coronariana

O angiografie coronariană este un test pentru a afla dacă aveți un blocaj într-o arteră coronariană. Medicul dumneavoastră va fi îngrijorat de faptul că aveți risc de atac de cord dacă aveți angină instabilă , dureri toracice atipice, stenoză aortică sau insuficiență cardiacă inexplicabilă .

În timpul angiografiei coronariene, un colorant de contrast va fi injectat în arterele dvs. printr-un cateter (tub subțire, din plastic), în timp ce medicul dvs. urmărește cum vă curge sângele prin inima pe un ecran cu raze X.

Acest test este cunoscut și sub denumirea de angiogramă cardiacă, arteriografie cateteră sau cateterism cardiac .

Pregătirea pentru o angiografie coronariană

Medicii folosesc adesea un RMN sau o scanare CT înainte de un test de angiografie coronariană, pentru a depista problemele cu inima.

Nu mâncați și nu beți nimic timp de opt ore înainte de angiografie. Aranjați-vă ca cineva să vă dea o plimbare acasă. Ar trebui, de asemenea, să stea pe cineva să stea cu tine în noaptea de după test, deoarece s-ar putea să vă simțiți amețit sau ușor în cap pentru primele 24 de ore după angiografia cardiacă.

În multe cazuri, vi se va cere să verificați în spital în dimineața testului și veți putea consulta mai târziu în aceeași zi.

La spital, vi se va cere să purtați un halat de spital și să semnați formularele de consimțământ. Asistentele vă vor lua tensiunea arterială, vor începe o linie intravenoasă și, dacă aveți diabet , vă vor verifica glicemia. De asemenea, poate fi necesar să faceți un test de sânge și o electrocardiogramă .

Spuneți medicului dumneavoastră dacă sunteți alergic la fructe de mare, dacă ați avut o reacție proastă la colorantul de contrast în trecut, dacă luați sildenafil (Viagra) sau dacă puteți fi însărcinată.

Ce se întâmplă în timpul testului

Înainte de test, vi se va oferi un sedativ ușor care vă va ajuta să vă relaxați. Vei fi treaz pe tot parcursul testului.

Medicul dumneavoastră vă va curăța și amorța o zonă a corpului în inghinal sau braț cu un anestezic. Puteți simți o presiune plictisitoare, deoarece o teacă este introdusă într-o arteră. Un tub subțire numit cateter va fi ghidat ușor până la o arteră din inima ta. Medicul dumneavoastră va supraveghea întregul proces pe un ecran.

Este puțin probabil să simți că tubul se mișcă prin vasele de sânge.

Cum se va simți testul

O ușoară senzație de arsură sau „înroșire” poate fi resimțită după injectarea colorantului.

După test, se va aplica presiune la locul unde este îndepărtat cateterul pentru a preveni sângerarea. Dacă cateterul este plasat în zona inghinală, vi se poate cere să vă culcați pe spate timp de câteva ore după test, pentru a preveni sângerarea. Acest lucru poate provoca disconfort ușor la spate.

Bea multă apă după test pentru a-ți ajuta rinichii să elimine colorantul de contrast.

Înțelegerea rezultatelor unei angiografii coronariene

Rezultatele arată dacă există o aprovizionare normală cu sânge la inimă și orice blocaj. Un rezultat anormal poate însemna că aveți una sau mai multe artere blocate. Dacă aveți o arteră blocată, medicul dumneavoastră poate alege să facă o angioplastie în timpul angiografiei și, eventual, să insereze un stent intracoronar pentru a îmbunătăți imediat fluxul sanguin.

Riscuri asociate cu obținerea unei angiografii coronariene

Cateterismul cardiac este foarte sigur atunci când este efectuat de o echipă cu experiență, dar există riscuri.

Riscurile pot include:

  • sângerare sau vânătăi
  • cheaguri de sânge
  • leziuni ale arterei sau venei
  • un risc mic de accident vascular cerebral
  • o șansă foarte mică de atac de cord sau o nevoie de intervenție chirurgicală bypass
  • tensiunea arterială scăzută

Recuperare și monitorizare când ajungeți acasă

Relaxați-vă și beți multă apă. Nu fumați și nu beți alcool.

Deoarece ai avut un anestezic, nu trebuie să conduci, să nu operezi utilaje sau să iei imediat orice decizie importantă.

Îndepărtați bandajul după 24 de ore. Dacă există scurgeri minore, aplicați un bandaj nou timp de încă 12 ore.

Timp de două zile, nu faceți sex și nu faceți exerciții fizice grele.

Nu faceți baie, nu folosiți o cadă cu hidromasaj sau nu folosiți o piscină timp de cel puțin trei zile. Poți face duș.

Nu aplicați loțiune lângă locul de puncție timp de trei zile.

Lasa un raspuns