9 beneficii pentru sănătate ale vitaminei B6 (piridoxină)

Vitamina B6, cunoscută și sub numele de piridoxină, este o vitamină solubilă în apă de care organismul dumneavoastră are nevoie pentru mai multe funcții.

Este semnificativ pentru metabolismul proteinelor, grăsimilor și carbohidraților și pentru crearea de celule roșii din sânge și neurotransmițători.

Corpul tău nu poate produce vitamina B6, deci trebuie să o obții din alimente sau suplimente.

Majoritatea oamenilor primesc suficientă vitamină B6 prin dieta lor, dar anumite populații pot fi expuse riscului de deficiență.

Consumul de cantități adecvate de vitamina B6 este important pentru o sănătate optimă și poate chiar preveni și trata bolile cronice.

Iată 9 beneficii ale vitaminei B6 pentru sănătate, susținute de știință.

1. Poate îmbunătăți starea de spirit și reduce simptomele depresiei

Vitamina B6 joacă un rol important în reglarea dispoziției.

Acest lucru se datorează parțial faptului că această vitamină este necesară pentru crearea de neurotransmițători care reglează emoțiile, inclusiv serotonina, dopamina și acidul gamma-aminobutiric (GABA).

Vitamina B6 poate juca, de asemenea, un rol în scăderea nivelurilor ridicate de aminoacizi homocisteină din sânge, care au fost legate de depresie și alte probleme psihiatrice.

Mai multe studii au arătat că simptomele depresive sunt asociate cu un nivel scăzut din sânge și cu aportul de vitamina B6, în special la adulții vârstnici care prezintă un risc crescut de deficit de vitamina B.

Un studiu efectuat pe 250 de adulți vârstnici a constatat că nivelurile deficitare de vitamina B6 din sânge au dublat probabilitatea depresiei .

Cu toate acestea, utilizarea vitaminei B6 pentru prevenirea sau tratarea depresiei nu s-a dovedit a fi eficientă.

Un studiu controlat de doi ani efectuat la aproximativ 300 de bărbați mai în vârstă care nu aveau depresie la început a constatat că cei care luau un supliment cu B6, folat (B9) și B12 nu aveau mai puține șanse să prezinte simptome depresive în comparație cu grupul placebo.

REZUMATNivelurile scăzute de vitamina B6 la adulții în vârstă au fost legate de depresie, dar cercetările nu au demonstrat că B6 este un tratament eficient pentru tulburările de dispoziție.

2. Poate promova sănătatea creierului și reduce riscul de Alzheimer

Vitamina B6 poate juca un rol în îmbunătățirea funcției creierului și prevenirea bolii Alzheimer, dar cercetarea este conflictuală.

Pe de o parte, B6 poate reduce nivelurile ridicate de homocisteină din sânge, ceea ce poate crește riscul de Alzheimer.

Un studiu efectuat la 156 de adulți cu niveluri ridicate de homocisteină și insuficiență cognitivă ușoară a constatat că administrarea de doze mari de B6, B12 și folat (B9) a scăzut homocisteina și a redus risipa în unele regiuni ale creierului care sunt vulnerabile la Alzheimer.

Cu toate acestea, nu este clar dacă o scădere a homocisteinei se traduce prin îmbunătățiri ale funcției creierului sau o rată mai lentă de afectare cognitivă.

Un studiu randomizat controlat la peste 400 de adulți cu Alzheimer ușor până la moderat a constatat că dozele mari de B6, B12 și folat au scăzut nivelul homocisteinei, dar nu au încetinit scăderea funcției creierului comparativ cu un placebo.

În plus, o revizuire a 19 studii a concluzionat că suplimentarea cu B6, B12 și folat singur sau în combinație nu a îmbunătățit funcția creierului sau a redus riscul de Alzheimer.

Sunt necesare mai multe cercetări care analizează efectul vitaminei B6 singure asupra nivelului de homocisteină și a funcției creierului pentru a înțelege mai bine rolul acestei vitamine în îmbunătățirea sănătății creierului.

REZUMATVitamina B6 poate preveni scăderea funcției creierului prin scăderea nivelului de homocisteină care a fost asociat cu boala Alzheimer și cu deficiențele de memorie. Cu toate acestea, studiile nu au dovedit eficacitatea B6 în îmbunătățirea sănătății creierului.

3. Poate preveni și trata anemia prin facilitarea producției de hemoglobină

Datorită rolului său în producția de hemoglobină, vitamina B6 poate fi utilă în prevenirea și tratarea anemiei cauzate de deficiență.

Hemoglobina este o proteină care furnizează oxigen celulelor dumneavoastră. Când aveți hemoglobină scăzută, celulele dvs. nu primesc suficient oxigen. Drept urmare, puteți dezvolta anemie și vă puteți simți slăbit sau obosit.

Studiile au legat niveluri scăzute de vitamina B6 cu anemie, în special la femeile gravide și la femeile aflate la vârsta fertilă.

Cu toate acestea, se consideră că deficiența de vitamina B6 este rară la majoritatea adulților sănătoși, deci există cercetări limitate privind utilizarea B6 pentru tratarea anemiei.

Un studiu de caz efectuat pe o femeie de 72 de ani cu anemie din cauza nivelului scăzut de B6 a constatat că tratamentul cu cea mai activă formă de vitamina B6 a îmbunătățit simptomele.

Un alt studiu a constatat că administrarea a 75 mg de vitamina B6 zilnic în timpul sarcinii a scăzut simptomele anemiei la 56 de femei însărcinate care nu au răspuns la tratamentul cu fier.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege eficacitatea vitaminei B6 în tratarea anemiei la alte populații decât cele cu risc crescut de deficit de vitamina B, cum ar fi femeile gravide și adulții în vârstă

REZUMATDacă nu luați suficientă vitamină B6 poate duce la scăderea hemoglobinei și a anemiei, astfel încât suplimentarea cu această vitamină poate preveni sau trata aceste probleme.propulsat de Rubicon Project

4. Poate fi util în tratarea simptomelor sindromului premenstrual

Vitamina B6 a fost utilizată pentru tratarea simptomelor sindromului premenstrual sau a sindromului premenstrual, inclusiv anxietatea , depresia și iritabilitatea.

Cercetătorii suspectează că B6 ajută la simptomele emoționale legate de sindromul premenstrual datorită rolului său în crearea de neurotransmițători care reglează starea de spirit.

Un studiu de trei luni efectuat pe peste 60 de femei în premenopauză a constatat că administrarea a 50 mg de vitamina B6 zilnic a îmbunătățit simptomele sindromului premenstrual, iritabilității și oboselii cu 69% .

Cu toate acestea, femeile care au primit un placebo au raportat, de asemenea, simptome îmbunătățite ale sindromului premenstrual, ceea ce sugerează că eficacitatea suplimentului de vitamina B6 s-ar fi putut datora parțial unui efect placebo.

Un alt studiu mic a constatat că 50 mg de vitamina B6 împreună cu 200 mg de magneziu pe zi au redus semnificativ simptomele sindromului premenstrual, inclusiv modificări ale dispoziției, iritabilitate și anxietate, pe parcursul unui ciclu menstrual.

Deși aceste rezultate sunt promițătoare, acestea sunt limitate de dimensiunea redusă a eșantionului și de durata scurtă. Este nevoie de mai multe cercetări privind siguranța și eficacitatea vitaminei B6 în ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual înainte de a putea face recomandări.

REZUMATUnele cercetări au indicat că dozele mari de vitamina B6 pot fi eficiente în scăderea anxietății și a altor probleme de dispoziție asociate cu sindromul premenstrual datorită rolului său în crearea neurotransmițătorilor.

5. Poate ajuta la tratarea greaței în timpul sarcinii

Vitamina B6 este folosită de zeci de ani pentru tratarea greaței și vărsăturilor în timpul sarcinii.

De fapt, este un ingredient din Diclegis, un medicament utilizat în mod obișnuit pentru a trata boala de dimineață.

Cercetătorii nu sunt pe deplin siguri de ce vitamina B6 ajută la boala de dimineață, dar se poate datora faptului că B6 adecvat joacă mai multe roluri vitale în asigurarea unei sarcini sănătoase.

Un studiu efectuat pe 342 de femei în primele 17 săptămâni de sarcină a constatat că un supliment zilnic de 30 mg de vitamina B6 a redus semnificativ senzația de greață după cinci zile de tratament, comparativ cu un placebo.

Un alt studiu a comparat impactul ghimbirului și vitaminei B6 asupra reducerii episoadelor de greață și vărsături la 126 de femei gravide. Rezultatele au arătat că administrarea a 75 mg de B6 în fiecare zi a scăzut simțurile de greață și vărsături cu 31% după patru zile.

Aceste studii sugerează că vitamina B6 este eficientă în tratarea bolilor de dimineață chiar și pe durate mai mici de o săptămână.

Dacă sunteți interesat să luați B6 pentru boală de dimineață, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe orice suplimente.

REZUMATSuplimentele cu vitamina B6 în doze de 30-75 mg pe zi au fost utilizate ca tratament eficient pentru greață și vărsături în timpul sarcinii.

6. Poate preveni arterele înfundate și reduce riscul bolilor cardiace

Vitamina B6 poate preveni înfundarea arterelor și reduce la minimum riscul bolilor de inimă.

Cercetările arată că persoanele cu niveluri scăzute de sânge de vitamina B6 au aproape dublu riscul de a suferi de boli de inimă comparativ cu cele cu niveluri mai ridicate de B6.

Acest lucru se datorează probabil rolului B6 în scăderea nivelului crescut de homocisteină asociat cu mai multe procese de boală, inclusiv boli de inimă.

Un studiu a constatat că șobolanii cu deficit de vitamina B6 au avut niveluri mai ridicate de colesterol în sânge și au dezvoltat leziuni care ar putea provoca blocaje ale arterelor după ce au fost expuși la homocisteină, comparativ cu șobolanii cu niveluri adecvate de B6.

Cercetările umane arată, de asemenea, un efect benefic al B6 în prevenirea bolilor de inimă.

Un studiu controlat randomizat la 158 de adulți sănătoși, care aveau frați cu boli de inimă, a împărțit participanții în două grupuri, unul care a primit 250 mg de vitamina B6 și 5 mg de acid folic în fiecare zi timp de doi ani și altul care a primit placebo.

Grupul care a luat B6 și acid folic a avut niveluri mai scăzute de homocisteină și teste cardiace mai puțin anormale în timpul efortului decât grupul placebo, ceea ce le-a prezentat un risc general mai scăzut de boli de inimă.

REZUMATVitamina B6 poate ajuta la reducerea nivelurilor ridicate de homocisteină care duc la îngustarea arterelor. Acest lucru poate reduce riscul bolilor de inimă.

7. Poate ajuta la prevenirea cancerului

A lua suficientă vitamină B6 vă poate reduce riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer.

Motivul pentru care B6 poate ajuta la prevenirea cancerului este neclar, dar cercetătorii suspectează că este legat de capacitatea sa de a combate inflamațiile care pot contribui la cancer și la alte afecțiuni cronice.

O revizuire a 12 studii a constatat că atât aportul alimentar adecvat, cât și nivelurile sanguine de B6 au fost asociate cu riscuri mai mici de cancer colorectal. Persoanele cu cel mai ridicat nivel sanguin de B6 au avut un risc cu 50% mai mic de a dezvolta acest tip de cancer.

Cercetările privind vitamina B6 și cancerul de sân arată, de asemenea, o asociere între nivelurile adecvate de sânge de B6 și un risc scăzut de boală, în special la femeile aflate în postmenopauză.

Cu toate acestea, alte studii privind nivelurile de vitamina B6 și riscul de cancer nu au găsit nicio asociere.

Sunt necesare mai multe cercetări care includ studii randomizate și nu doar studii observaționale pentru a evalua rolul exact al vitaminei B6 în prevenirea cancerului.

REZUMATUnele studii observaționale sugerează o legătură între aportul alimentar adecvat și nivelurile sanguine de vitamina B6 și un risc scăzut de anumite tipuri de cancer, dar sunt necesare mai multe cercetări.

8. Poate promova sănătatea ochilor și preveni bolile oculare

Vitamina B6 poate juca un rol în prevenirea bolilor oculare , în special a unui tip de pierdere a vederii care afectează adulții mai în vârstă numită degenerescență maculară legată de vârstă (AMD).

Studiile au asociat nivelurile ridicate de homocisteină în circulație cu un risc crescut de AMD.

Deoarece vitamina B6 ajută la reducerea nivelurilor crescute de homocisteină în sânge, obținerea unei cantități suficiente de B6 poate reduce riscul apariției acestei boli.

Un studiu de șapte ani efectuat în peste 5.400 de profesioniști din domeniul sănătății a constatat că administrarea unui supliment zilnic de vitamina B6, B12 și acid folic (B9) a redus semnificativ riscul de AMD cu 35-40%, comparativ cu un placebo.

În timp ce aceste rezultate sugerează că B6 poate juca un rol în prevenirea AMD, este greu de spus dacă B6 singur ar oferi aceleași beneficii.

Cercetările au legat, de asemenea, nivelurile scăzute de vitamina B6 din sânge de afecțiunile oculare care blochează venele care se conectează la retină. Un studiu controlat efectuat pe peste 500 de persoane a constatat că cele mai scăzute niveluri sanguine de B6 au fost semnificativ asociate cu tulburările retinei.

REZUMATSuplimentele cu vitamina B6 vă pot reduce riscul de degenerescență maculară legată de vârstă (DMA). În plus, nivelurile sanguine adecvate de B6 pot preveni problemele care afectează retina. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări.

9. Poate trata inflamația asociată cu artrita reumatoidă

Vitamina B6 poate ajuta la reducerea simptomelor asociate cu artrita reumatoidă .

Nivelurile ridicate de inflamație în organism care rezultă din artrita reumatoidă pot duce la niveluri scăzute de vitamina B6.

Cu toate acestea, nu este clar dacă suplimentarea cu B6 scade inflamația la persoanele cu această afecțiune.

Un studiu de 30 de zile efectuat la 36 de adulți cu poliartrită reumatoidă a constatat că 50 mg de vitamina B6 zilnic au corectat nivelurile scăzute de B6 din sânge, dar nu au scăzut producția de molecule inflamatorii în organism.

Pe de altă parte, un studiu efectuat pe 43 de adulți cu poliartrită reumatoidă care a luat 5 mg de acid folic singur sau 100 mg de vitamina B6 cu 5 mg de acid folic zilnic a arătat că cei care au primit B6 au avut niveluri semnificativ mai mici de molecule pro-inflamatorii după 12 săptămâni .

Rezultatele contradictorii ale acestor studii se pot datora diferenței dintre doza de vitamina B6 și lungimea studiului.

Deși se pare că dozele mari de suplimente de vitamina B6 pot oferi beneficii antiinflamatorii persoanelor cu poliartrită reumatoidă în timp, sunt necesare mai multe cercetări.

REZUMATInflamația asociată cu poliartrita reumatoidă poate reduce nivelul sanguin al vitaminei B6. Suplimentarea cu doze mari de B6 poate ajuta la corectarea deficiențelor și la reducerea inflamației, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste efecte.

Surse și suplimente alimentare de vitamina B6

Puteți obține vitamina B6 din alimente sau suplimente.

Cantitatea zilnică recomandată actuală (DZR) pentru B6 este de 1,3-1,7 mg pentru adulții cu vârsta peste 19 ani. Majoritatea adulților sănătoși pot obține această cantitate printr-o dietă echilibrată care include alimente bogate în vitamina B6 precum curcan, naut, ton, somon , cartofi banane.

Studiile care evidențiază utilizarea vitaminei B6 pentru prevenirea și tratarea problemelor de sănătate se concentrează mai degrabă pe suplimente decât pe surse alimentare.

Doze de 30-250 mg de vitamină B6 pe zi au fost utilizate în cercetările privind sindromul premenstrual, boala de dimineață și bolile de inimă .

Aceste cantități de B6 sunt semnificativ mai mari decât ADR și uneori combinate cu alte vitamine B. Este dificil de evaluat dacă creșterea aportului de B6 din surse alimentare are aceleași beneficii pentru anumite condiții pe care suplimentele le pot oferi.

Dacă sunteți interesat să luați suplimente de vitamina B6 pentru a preveni sau aborda o problemă de sănătate, discutați cu furnizorul dvs. de asistență medicală despre cea mai bună opțiune pentru dvs. În plus, căutați un supliment care a fost testat pentru calitate de către o terță parte.

REZUMATMajoritatea oamenilor pot obține vitamina B6 adecvată prin dieta lor. În unele cazuri, poate fi benefic să luați cantități mai mari de vitamina B6 din suplimente sub supravegherea unui medic.

Efecte secundare potențiale ale unei cantități prea mari de vitamina B6

A lua prea multă vitamină B6 din suplimente poate provoca efecte secundare negative.

Nu este probabil ca toxicitatea vitaminei B6 să apară din surse alimentare de B6. Ar fi aproape imposibil să consumăm cantitatea din suplimente numai din dietă.

A lua mai mult de 1.000 mg de B6 suplimentar pe zi poate provoca leziuni ale nervilor și dureri sau amorțeli la nivelul mâinilor sau picioarelor. Unele dintre aceste reacții adverse au fost chiar documentate după doar 100-300 mg de B6 pe zi.

Din aceste motive, limita superioară tolerabilă a vitaminei B6 este de 100 mg pe zi pentru adulți.

Cantitatea de B6 utilizată pentru gestionarea anumitor condiții de sănătate depășește rareori această cantitate. Dacă sunteți interesat să luați mai mult decât limita superioară tolerabilă, consultați-vă medicul.

REZUMATPrea multă vitamină B6 din suplimente poate provoca leziuni ale nervilor și extremităților în timp. Dacă sunteți interesat să luați un supliment B6, discutați cu furnizorul de servicii medicale despre siguranță și dozare.

Linia de fund

Vitamina B6 este o vitamină solubilă în apă, obținută din alimente sau suplimente.

Este necesar pentru multe procese din corpul vostru, inclusiv crearea de neurotransmițători și reglarea nivelurilor de homocisteină.

Dozele mari de B6 au fost utilizate pentru a preveni sau trata anumite condiții de sănătate, inclusiv sindromul premenstrual, degenerescența maculară legată de vârstă (AMD) și greața și vărsăturile în timpul sarcinii.

A obține suficient B6 prin dieta sau un supliment este crucial pentru a rămâne sănătos și poate avea și alte beneficii impresionante pentru sănătate.

Lasa un raspuns