9 dintre cele mai importante plante medicinale din lume

De secole, culturile din întreaga lume s-au bazat pe medicina tradițională pe bază de plante pentru a-și satisface nevoile de asistență medicală.

În ciuda progreselor medicale și tehnologice din epoca modernă, cererea globală de remedii pe bază de plante este în creștere. De fapt, se estimează că această industrie încasează aproximativ 60 de miliarde de dolari anual .

Unele remedii naturale pot fi mai accesibile și mai accesibile decât medicamentele convenționale și mulți oameni preferă să le folosească deoarece se aliniază cu ideologiile lor personale de sănătate.

Totuși, vă puteți întreba dacă opțiunile pe bază de plante sunt eficiente.

Iată 9 dintre cele mai populare medicamente pe bază de plante din lume, inclusiv principalele lor beneficii, utilizări și informații relevante privind siguranța.

1. Echinacea

Echinacea, sau coneflower, este o plantă cu flori și un remediu popular pe bază de plante.

Originar din America de Nord, a fost folosit de mult timp în practicile nativilor americani pentru a trata o varietate de afecțiuni, inclusiv răni, arsuri, dureri de dinți, dureri în gât și stomac deranjat.

Cele mai multe părți ale plantei, inclusiv frunzele, petalele și rădăcinile, pot fi utilizate medicamentos – deși mulți oameni cred că rădăcinile au cel mai puternic efect.

Echinacea este de obicei luată ca un ceai sau supliment, dar poate fi aplicată și local.

Astăzi, este utilizat în principal pentru a trata sau preveni răceala comună, deși știința din spatele acestui fapt nu este deosebit de puternică.

O analiză efectuată la peste 4.000 de persoane a constatat că riscul potențial de 10-20% de apariție a răcelii în urma tratamentului cu echinaceea este redus, dar există puține sau deloc dovezi că tratează răceala după ce ați prins-o.

Deși nu există date suficiente pentru a evalua efectele pe termen lung ale acestei plante, utilizarea pe termen scurt este, în general, considerată sigură. Acestea fiind spuse, au fost raportate ocazional efecte secundare precum greață, dureri de stomac și erupții cutanate .

REZUMAT

Echinacea este o planta cu flori folosita frecvent pentru tratarea si prevenirea racelii. Cercetările sunt limitate, dar vă pot reduce riscul de a răci cu până la 20%.

2. Ginseng

Ginsengul este o plantă medicinală ale cărei rădăcini sunt de obicei abrupte pentru a face un ceai sau uscate pentru a face o pulbere.

Este frecvent utilizat în medicina tradițională chineză pentru a reduce inflamația și a crește imunitatea, funcția creierului și nivelurile de energie .

Există mai multe soiuri, dar cele mai populare două sunt tipurile asiatice și americane – Panax ginseng și , respectiv, Panax quinquefolius . Se crede că ginsengul american cultivă relaxarea, în timp ce ginsengul asiatic este considerat mai stimulant .

Deși ginsengul a fost folosit de secole, cercetările moderne care îi susțin eficacitatea lipsesc.

Mai multe studii pe eprubete și pe animale sugerează că compușii săi unici, numiți ginsenoside, se laudă cu proprietăți neuroprotectoare, anticancerigene, antidiabetice și imunitare. Cu toate acestea, este nevoie de cercetare umană.

Utilizarea pe termen scurt este considerată relativ sigură, dar siguranța pe termen lung a ginsengului rămâne neclară. Efectele secundare potențiale includ dureri de cap, somn slab și probleme digestive.

REZUMAT

Ginsengul este un remediu pe bază de plante folosit frecvent în medicina tradițională chineză pentru a crește imunitatea, funcția creierului și nivelurile de energie. Cu toate acestea, studiile la om lipsesc.

3. Ginkgo biloba

Ginkgo biloba, cunoscut și sub numele de ginkgo, este un medicament pe bază de plante derivat din arborele de păr.

Născut în China, ginkgo-ul a fost folosit în medicina tradițională chineză de mii de ani și rămâne un supliment de plante de vânzare la ora actuală. Conține o varietate de antioxidanți puternici despre care se crede că oferă mai multe beneficii.

Semințele și frunzele sunt utilizate în mod tradițional pentru a face ceaiuri și tincturi, dar majoritatea aplicațiilor moderne folosesc extract de frunze.

Unii oameni se bucură, de asemenea, să mănânce fructe crude și semințe prăjite. Cu toate acestea, semințele sunt ușor toxice și trebuie consumate numai în cantități mici, dacă este deloc.

Se spune că Ginkgo tratează o gamă largă de afecțiuni, inclusiv boli de inimă, demență, dificultăți mentale și disfuncții sexuale. Cu toate acestea, studiile nu s-au dovedit eficiente pentru niciuna dintre aceste condiții .

Deși este bine tolerat de majoritatea oamenilor, posibilele efecte secundare includ dureri de cap, palpitații cardiace, probleme digestive, reacții cutanate și un risc crescut de sângerare.

REZUMAT

Gingko este utilizat în mod tradițional pentru a trata numeroase boli, inclusiv boli de inimă, demență și disfuncții sexuale, dar cercetările moderne încă nu și-au dovedit eficacitatea în niciunul dintre aceste scopuri.

4. Bătrânul

Bătrânul este un medicament din plante vechi realizat de obicei din fructele fierte ale plantei Sambucus nigra . A fost folosit de mult timp pentru a ameliora durerile de cap, durerile nervoase, durerile de dinți, răcelile, infecțiile virale și constipația.

Astăzi, este comercializat în principal ca tratament pentru simptomele asociate cu gripa și răceala obișnuită.

Bătrânul este disponibil sub formă de sirop sau pastilă, deși nu există o doză standard. Unii oameni preferă să-și facă propriul sirop sau ceai gătind bătrânii cu alte ingrediente, precum miere și ghimbir.

Studiile cu eprubete demonstrează că compușii săi din plante au proprietăți antioxidante, antimicrobiene și antivirale, dar cercetarea umană lipsește .

În timp ce câteva studii mici la om indică faptul că socul scurtează durata infecțiilor cu gripă, sunt necesare studii mai mari pentru a determina dacă este mai eficient decât terapiile antivirale convenționale .

Utilizarea pe termen scurt este considerată sigură, dar fructele necoapte sau crude sunt toxice și pot provoca simptome precum greață, vărsături și diaree .

REZUMAT

Elderberry este utilizat pentru tratarea simptomelor de răceală și gripă, unele cercetări sugerând că poate fi cel puțin ușor eficient. În timp ce socul gătit este sigur, este toxic dacă este consumat crud sau necoapte.

5. Sunătoare

Sunătoarea (SJW) este un medicament pe bază de plante derivat din planta cu flori Hypericum perforatum . Florile sale mici, galbene , sunt utilizate în mod obișnuit pentru a face ceaiuri, capsule sau extracte.

Utilizarea sa poate fi urmărită până în Grecia antică, iar SJW este încă frecvent prescris de profesioniștii din domeniul medical din anumite părți ale Europei.

Din punct de vedere istoric, a fost utilizat pentru a ajuta la vindecarea rănilor și pentru a atenua insomnia, depresia și diferite boli de rinichi și plămâni. Astăzi, este prescris în mare măsură pentru tratarea depresiei ușoare până la moderate .

Multe studii observă că utilizarea pe termen scurt a SJW este la fel de eficientă ca și unele antidepresive convenționale. Cu toate acestea, există date limitate privind siguranța sau eficacitatea pe termen lung pentru cei cu depresie severă sau gânduri suicidare.

SJW are relativ puține efecte secundare, dar poate provoca reacții alergice, amețeli, confuzie, gură uscată și sensibilitate crescută la lumină.

De asemenea, interferează cu numeroase medicamente, inclusiv antidepresive, contraceptive, anticoagulante, anumite medicamente pentru durere și unele tipuri de tratamente pentru cancer.

Interacțiunile medicamentoase particulare ar putea fi fatale, deci dacă luați orice medicamente eliberate pe bază de rețetă, consultați furnizorul de servicii medicale înainte de a utiliza SJW.

REZUMAT

Sunătoarea poate trata depresia ușoară până la moderată. Cu toate acestea, este posibil să fie nevoie să faceți prudență sau să o evitați, deoarece interferează cu mai multe medicamente convenționale.

6. Curcuma

Curcuma ( Curcuma longa ) este o plantă care aparține familiei ghimbirului.

Folosit de mii de ani deopotrivă în gătit și în medicină, a atras recent atenția pentru proprietățile sale antiinflamatoare puternice.

Curcumina este principalul compus activ din turmeric. Poate trata o serie de afecțiuni, inclusiv inflamație cronică, durere, sindrom metabolic și anxietate.

În special, mai multe studii arată că dozele suplimentare de curcumină sunt la fel de eficiente pentru ameliorarea durerii de artrită ca unele medicamente antiinflamatoare obișnuite, cum ar fi ibuprofenul.

Atât suplimentele de curcumină, cât și curcumina sunt considerate pe scară largă sigure, dar dozele foarte mari pot duce la diaree, cefalee sau iritații ale pielii.

Puteți utiliza, de asemenea, curcuma proaspătă sau uscată în feluri de mâncare, cum ar fi curry, deși cantitatea pe care o consumați de obicei în alimente nu este probabil să aibă un efect medicinal semnificativ.

REZUMAT

Curcuma este renumită pentru beneficiile sale antiinflamatorii și poate fi deosebit de eficientă pentru tratarea durerii asociate cu artrita.

7. Ghimbir

Ghimbirul este un ingredient obișnuit și medicina pe bază de plante. Puteți să-l mâncați proaspăt sau uscat, deși principalele sale forme medicinale sunt ca un ceai sau o capsulă.

La fel ca turmericul, ghimbirul este un rizom sau o tulpină care crește sub pământ. Conține o varietate de compuși benefici și a fost mult timp folosit în practicile tradiționale și populare pentru a trata răcelile, greața, migrenele și hipertensiunea arterială.

Utilizarea sa cea mai bine stabilită modernă este pentru ameliorarea greaței asociate sarcinii, chimioterapiei și operațiilor medicale.

Mai mult, cercetarea pe eprubete și pe animale dezvăluie beneficii potențiale pentru tratarea și prevenirea bolilor precum bolile de inimă și cancerul , deși dovezile sunt mixte.

Unele mici studii la om propun că această rădăcină vă poate reduce riscul de formare a cheagurilor de sânge, deși nu s-a dovedit mai eficient decât terapiile convenționale.

Ghimbirul este foarte bine tolerat. Efectele secundare negative sunt rare, dar dozele mari pot provoca un caz ușor de arsuri la stomac sau diaree .

REZUMAT

Ghimbirul conține mai mulți compuși activi din plante și poate trata o varietate de afecțiuni, deși este cel mai bine cunoscut pentru ameliorarea greaței.

8. Valeriană

Uneori denumită „Valium al naturii”, valeriana este o plantă cu flori ale cărei rădăcini sunt considerate a induce liniște și un sentiment de calm.

Rădăcina de valeriană poate fi uscată și consumată sub formă de capsulă sau înmuiată pentru a face ceai.

Utilizarea sa poate fi urmărită până în Grecia antică și Roma, unde a fost luată pentru a ameliora neliniștea, tremurăturile, durerile de cap și palpitațiile inimii. Astăzi, este cel mai adesea utilizat pentru a trata insomnia și anxietatea.

Cu toate acestea, dovezile care susțin aceste utilizări nu sunt deosebit de puternice.

O analiză a constatat că valeriana este oarecum eficientă pentru inducerea somnului, dar multe dintre rezultatele studiului s-au bazat pe rapoarte subiective ale participanților.

Valeriana este relativ sigură, deși poate provoca reacții adverse ușoare, cum ar fi dureri de cap și probleme digestive. Nu ar trebui să o luați dacă utilizați alte sedative din cauza riscului de efecte compuse, cum ar fi starea de rău excesivă și somnolența.

REZUMAT

Rădăcina de valeriană este adesea utilizată ca un ajutor natural pentru somn și anti-anxietate, deși dovezile care susțin eficacitatea acesteia sunt slabe.

9. Mușețel

Mușețelul este o plantă cu flori care, de asemenea, se întâmplă să fie unul dintre cele mai populare medicamente pe bază de plante din lume.

Florile sunt folosite cel mai adesea pentru a face ceai, dar frunzele pot fi uscate și utilizate pentru prepararea ceaiului, a extractelor medicinale sau a comprimelor topice.

De mii de ani, mușețelul a fost folosit ca remediu pentru greață, diaree, constipație , dureri de stomac, infecții ale tractului urinar, răni și infecții ale căilor respiratorii superioare.

Această plantă ambalează peste 100 de compuși activi, dintre care se crede că contribuie la numeroasele sale beneficii.

Mai multe studii pe eprubete și animale au demonstrat activitate antiinflamatoare, antimicrobiană și antioxidantă, deși sunt disponibile cercetări umane insuficiente.

Cu toate acestea, câteva mici studii umane sugerează că mușețelul tratează diareea, tulburările emoționale, precum și crampele asociate cu sindromul premenstrual (PMS) și durerea și inflamația legate de osteoartrita.

Mușețelul este sigur pentru majoritatea oamenilor, dar poate provoca o reacție alergică – mai ales dacă sunteți alergic la plante similare, precum margarete, ambrozie sau gălbenele.

REZUMAT

În ciuda dovezilor științifice limitate, mușețelul rămâne unul dintre cele mai populare medicamente pe bază de plante din lume și este utilizat pentru tratarea unei game largi de afecțiuni.

Precauții pentru utilizarea medicamentelor pe bază de plante

Dacă vă gândiți să luați suplimente pe bază de plante, cel mai bine este să consultați un profesionist din domeniul sănătății pentru a vă asigura doza adecvată, pentru a înțelege potențialele efecte secundare și pentru a fi atenți la reacțiile cu alte medicamente.

Siguranță

Deoarece medicamentele pe bază de plante sunt derivate din surse naturale, oamenii presupun adesea că sunt inerent sigure – dar nu este neapărat cazul.

La fel ca medicamentele convenționale, suplimentele pe bază de plante pot provoca reacții adverse grave sau pot interfera cu alte medicamente pe care le luați.

De exemplu, bătrânii cruzi pot fi toxici, sunătoarea poate interacționa periculos cu antidepresivele, iar rădăcina de valeriană poate compune efectele sedativelor.

În plus, multe medicamente pe bază de plante nu au fost studiate suficient de riguros pentru a-și verifica siguranța pentru femeile însărcinate sau care alăptează .

Astfel, dacă sunteți gravidă sau alăptați, trebuie să discutați cu furnizorul dvs. de asistență medicală înainte de a lua orice medicamente pe bază de plante pentru a vă asigura cele mai bune rezultate posibile pentru dvs. și copilul dumneavoastră.

Lasa un raspuns