Despre anorexie

Anorexia este o pierdere generală a apetitului sau o pierdere a interesului pentru alimente. Când unii aud cuvântul „anorexie”, ei se gândesc la tulburarea alimentară anorexie nervoasă . Există însă diferențe între cele două.

Anorexia nervoasă nu provoacă pierderea poftei de mâncare. Persoanele cu anorexie nervoasă evită intenționat alimentele pentru a preveni creșterea în greutate. Persoanele care suferă de anorexie (pierderea poftei de mâncare) pierd în mod neintenționat interesul pentru alimente. Pierderea poftei de mâncare este adesea cauzată de o afecțiune medicală de bază.

Cauzele pierderii poftei de mâncare

Deoarece anorexia este adesea un simptom al unei probleme medicale, discutați cu medicul dumneavoastră dacă observați o scădere semnificativă a apetitului. Tehnic orice problemă medicală poate duce la pierderea poftei de mâncare.

Cauzele comune ale pierderii poftei de mâncare pot include următoarele:

depresie

În timpul episoadelor de depresie, o persoană poate pierde interesul pentru mâncare sau poate uita să mănânce. Acest lucru poate duce la pierderea în greutate și subnutriție. Nu se cunoaște cauza reală a pierderii poftei de mâncare. Uneori, persoanele cu depresie pot supraalimenta.

Cancer

Cancerul avansat poate provoca pierderea poftei de mâncare, deci nu este neobișnuit ca persoanele cu cancer în stadiu final să refuze alimentele. Pe măsură ce boala progresează, corpul unei persoane cu cancer în stadiu final începe să-și conserve energia. Deoarece corpul lor nu este în măsură să folosească alimentele și lichidele în mod corespunzător, pierderea poftei de mâncare apare de obicei pe măsură ce sfârșitul vieții se apropie. Dacă sunteți îngrijitor, nu vă îngrijorați excesiv dacă persoana iubită alege să nu mănânce sau preferă doar lichide, cum ar fi înghețată și lapte.

Efectele secundare cauzate de unele tratamente pentru cancer ( radiații și chimioterapie ) pot afecta, de asemenea, apetitul. Persoanele care primesc aceste tratamente își pot pierde pofta de mâncare dacă se confruntă cu greață, dificultăți de înghițire, dificultăți de mestecat și afecțiuni bucale.

Hepatita C

Hepatita C este o infecție hepatică care se răspândește de la o persoană la alta prin contactul cu sângele infectat. Această infecție este cauzată de virusul hepatitei C. Dacă este lăsat netratat, poate provoca leziuni hepatice. Afectarea avansată a ficatului poate provoca greață și vărsături, care afectează apetitul. Dacă simțiți pierderea poftei de mâncare, medicul dumneavoastră poate comanda lucrul din sânge pentru a verifica virusul hepatitei C. Alte tipuri de hepatită pot provoca, de asemenea, pierderea apetitului în același mod.

Insuficiență renală

Persoanele cu insuficiență renală vor avea adesea o afecțiune numită uremie, ceea ce înseamnă că există un exces de proteine ​​în sânge. Această proteină ar fi în mod normal eliminată în urină, cu toate acestea, rinichii deteriorați nu sunt capabili să o filtreze corect. Uremia poate provoca persoanelor cu insuficiență renală să se simtă greață și să nu vrea să mănânce. Uneori mâncarea va avea un gust diferit. Unii vor constata că alimentele de care se bucurau cândva nu mai apelează la ei.

Insuficienta cardiaca

Persoanele cu insuficiență cardiacă pot avea, de asemenea, pierderea poftei de mâncare. Acest lucru se datorează faptului că aveți mai puțin flux de sânge către sistemul digestiv, cauzând probleme cu digestia. Acest lucru îl poate face să fie mâncat incomod și neplăcut.

HIV / SIDA

Pierderea poftei de mâncare este, de asemenea, un simptom comun al HIV / SIDA . Există diferite motive pentru pierderea apetitului cu HIV și SIDA. Ambele pot provoca dureri dureroase la nivelul gurii și limbii. Din cauza durerii, unele persoane își reduc aportul alimentar sau își pierd complet dorința de a mânca.

Grețurile cauzate de SIDA și HIV pot afecta, de asemenea, apetitul. Greata poate fi, de asemenea, un efect secundar al unei medicamente utilizate pentru tratarea HIV și SIDA. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă dezvoltați greață sau pierderea poftei de mâncare după începerea tratamentului. Medicul dumneavoastră vă poate prescrie un medicament separat pentru a vă ajuta să faceți față greaței.

Boala Alzheimer

Pe lângă alte simptome, unele persoane cu boala Alzheimer (AD) prezintă și pierderea poftei de mâncare. Pierderea apetitului la persoanele cu AD are mai multe explicații posibile. Unii oameni cu depresie împotriva luptei AD, care îi determină să-și piardă interesul pentru alimente. Această boală poate îngreuna, de asemenea, oamenii să comunice durerea. Drept urmare, cei care se confruntă cu dureri orale sau cu dificultăți de înghițire pot pierde interesul pentru alimente.

Scăderea apetitului este comună și cu AD, deoarece boala dăunează hipotalamusului, care este zona creierului care reglează foamea și pofta de mâncare. O schimbare a apetitului poate începe să se dezvolte cu ani înaintea diagnosticului și poate deveni mai evidentă după un diagnostic.

Pierderea poftei de mâncare poate apărea, de asemenea, dacă o persoană cu AD nu este activă sau nu arde suficiente calorii pe parcursul zilei.

Sfaturi pentru obținerea unei nutriții adecvate

Anorexia sau pierderea apetitului pot provoca complicații, cum ar fi pierderea în greutate neintenționată și malnutriția . Deși este posibil să nu vă simțiți foame sau să doriți să mâncați, este totuși important să încercați să mențineți o greutate sănătoasă și să obțineți o nutriție bună în corpul vostru. Iată câteva sfaturi pentru a exersa pe parcursul zilei, când pofta de mâncare este scăzută:

 • Mâncați 5-6 mese mici pe zi, mai degrabă decât 3 mese mari care vă pot umple prea repede.
 • Urmăriți perioadele din timpul zilei când vă simțiți cel mai foame.
 • Gustați ori de câte ori vă este foame. Alegeți gustări bogate în calorii și proteine, precum fructe uscate, iaurt, nuci și unturi de nuci, brânzeturi, ouă, proteine, bare de granola și budincă.
 • Mâncați în împrejurimi plăcute, care vă fac să vă simțiți confortabil.
 • Mâncați alimente moi, precum piureul de cartofi sau smoothie-urile, dacă pierderea poftei de mâncare se datorează durerii.
 • Mențineți gustările preferate pe mână pentru a putea mânca din mers.
 • Adăugați condimente sau sosuri pentru a face mâncarea mai atrăgătoare și mai mare în calorii.
 • Bea lichide între mese, astfel încât să nu te umple în timp ce mănânci.
 • Întâlnește-te cu un dietetician pentru a crea un plan de masă care să funcționeze pentru tine.

Când să contactați un medic

Pierderea ocazională a poftei de mâncare nu este un motiv de îngrijorare. Apelați-vă medicul dacă anorexia provoacă scădere semnificativă în greutate sau dacă aveți semne de alimentație deficitară, cum ar fi:

 • slăbiciune fizică
 • dureri de cap
 • ameţeală

Alimentația slabă face mai dificil pentru corpul dvs. să funcționeze corect. În plus, lipsa alimentelor poate provoca și pierderea masei musculare.

Întrucât diferite boli pot reduce pofta de mâncare, medicul dumneavoastră vă poate pune mai multe întrebări cu privire la starea dumneavoastră de sănătate. Acestea pot include întrebări precum:

 • În prezent luați medicamente pentru orice afecțiune?
 • Au fost schimbări recente în greutatea dvs.?
 • Pierderea poftei de mâncare este un simptom nou sau vechi?
 • Există în prezent evenimente din viața ta care te supără?

Testele utilizate pentru a diagnostica o problemă medicală de bază pot include un test imagistic ( radiografie sau RMN) care prezintă imagini detaliate ale interiorului corpului. Testele de imagistică pot verifica dacă există inflamații și celule maligne. De asemenea, medicul dumneavoastră poate comanda un test de sânge sau un test de urină pentru a vă examina funcția hepatică și renală.

Dacă prezentați semne de malnutriție , puteți fi internat în spital și primiți substanțe nutritive pe cale intravenoasă.

Perspective pentru anorexie

Depășirea anorexiei sau pierderea poftei de mâncare implică adesea tratarea cauzei de bază. Medicul dumneavoastră vă poate sugera să lucrați cu un dietetician înregistrat pentru sfaturi despre planificarea mesei și alimentația corespunzătoare. Puteți vorbi, de asemenea, cu medicul dumneavoastră despre administrarea unui steroid oral pentru a vă ajuta la stimularea apetitului.

Lasa un raspuns