Tot ce trebuie sa stiti despre conjunctivita

Conjunctivita, cunoscută în mod obișnuit ca „ochi roz”, este o infecție sau umflare în membrana exterioară a globului ocular.

Vasele de sânge din conjunctiva ta, o membrană subțire care formează o parte din ochi, devin inflamate. Acest lucru oferă ochiului tău culoarea roșie sau roz care este asociată în mod obișnuit cu conjunctivita.

Simptomele ochiului roz

Deoarece conjunctivita bacteriană sau virală este foarte contagioasă, este important să acordați atenție simptomelor dumneavoastră. Starea poate fi transmisă altora până la 2 săptămâni după ce se dezvoltă.

Discutați cu medicul dumneavoastră despre tratament dacă aveți experiență:

  • ochi roz-tonifiați
  • senzație de urât în ​​ochii tăi
  • descărcarea de apă sau groasă care se acumulează pe ochii noaptea
  • mâncărime în ochii tăi
  • cantitate anormală de lacrimi

Imagini cu ochi roz

Imagini cu Conjunctivită

Ce provoacă ochiul roz?

Cele mai frecvente cauze ale ochiului roz sunt:

Virusi sau bacterii

Conjunctivita bacteriană este cauzată cel mai adesea de același tip de bacterii care provoacă infecții ale gâtului streptic și stafilococilor. Conjunctivita cauzată de un virus, pe de altă parte, este de obicei rezultatul unuia dintre virusurile care provoacă răceala comună.

Oricare ar fi cauza, ochiul roz viral și bacterian este considerat extrem de contagios. Poate fi transmis cu ușurință de la o persoană la alta pur și simplu prin contact de mână.

alergii

Alergenii, cum ar fi polenul, pot provoca ochi roz în unul sau în ambii ochi.

Alergenii îți stimulează corpul să creeze mai multe histamine, care provoacă inflamația ca parte a răspunsului corpului tău la ceea ce consideră că este o infecție. La rândul său, acest lucru provoacă conjunctivită alergică.

Conjunctivita alergică este de obicei mâncărime.

chimicale

De asemenea, trebuie să fii atent dacă o substanță străină sau un produs chimic îți stropește în ochi. Produse chimice, cum ar fi clorul, care se găsesc în piscinele din curte, pot cauza conjunctivită. Clătirea ochilor cu apă este un mod simplu și eficient de a împiedica un iritant chimic de a provoca ochi roz.

Cum este diagnosticat ochiul roz?

Nu este greu pentru furnizorul dumneavoastră de asistență medicală să diagnostice ochiul roz. Vor putea spune dacă aveți ochi roz pur și simplu vă pun câteva întrebări și vă priviți ochii.

De exemplu, s-ar putea să vă întrebe dacă ochii sunt mâncărimi și dacă aveți descărcări de apă sau groase. De asemenea, s-ar putea să vă întrebe dacă aveți simptome ale unei răceli comune , febră de fân sau astm .

Dacă este necesar, pot lua o probă de lacrimă sau lichid din conjunctivul dvs. și o pot trimite la un laborator pentru analize suplimentare.

Tratament pentru ochi roz

Tratamentul conjunctivitei depinde de ceea ce o provoacă.

Dacă ochiul tău roz este rezultatul unui iritant chimic, există șanse mari ca acesta să dispară singur în câteva zile. Dacă este rezultatul unei bacterii, virus sau alergen, există câteva opțiuni de tratament.

Conjunctivită bacteriană

Pentru o infecție bacteriană, antibioticele sunt cea mai frecventă metodă de tratament . Adulții preferă de obicei picăturile de ochi. Cu toate acestea, pentru copii, unguentul ar putea fi o alegere mai bună, deoarece este mai ușor de aplicat.

Odată cu utilizarea unui medicament pentru antibiotice, probabil că simptomele tale vor începe să dispară în doar câteva zile.

Conjunctivită virală

Din păcate, dacă aveți conjunctivită virală, nu există niciun tratament disponibil. La fel ca răceala obișnuită, nu există remedii pentru un virus. Cu toate acestea, probabil simptomele tale vor dispărea de la sine7-10 zile, după ce virusul și-a parcurs cursul.

Între timp, folosirea unei comprese calde sau a unei cârpe umezite cu apă caldă vă poate ajuta să vă calmați simptomele.

Conjunctivită alergică

Pentru a trata conjunctivita cauzată de un alergen, medicul dumneavoastră vă va prescrie, probabil, un antihistaminic pentru a opri inflamația.

Loratadina (de exemplu, Claritin) și difenhidramina (de exemplu, Benadryl) sunt antihistaminice care sunt disponibile în medicamentele fără vânzare. Acestea vă pot ajuta să vă eliminați simptomele alergice, inclusiv conjunctivita alergică.

Alte tratamente includ picături de ochi antihistaminice sau picături antiinflamatorii.

Remedii naturale

Pe lângă utilizarea unei comprese calde , puteți cumpăra și picături de ochi la magazinul farmaceutic local care vă imită propriile lacrimi. Vă vor ajuta să vă ameliorați simptomele de conjunctivită. Este, de asemenea, o idee bună să încetați purtarea lentilelor de contact până când carcasa dvs. de ochi roz se curăță complet.

Cum puteți preveni conjunctivita?

Practicarea unei igiene bune este una dintre cele mai bune metode de a evita și de a opri transmiterea conjunctivitei. Încercați să evitați atingerea ochilor cu mâinile și spălați-vă bine și des. Folosiți doar țesuturi curate și prosoape pentru a vă șterge fața și ochii.

Asigurați-vă că nu împărtășiți produse cosmetice, în special dermatograf sau rimel, cu alte persoane. Este, de asemenea, o idee bună să vă spălați și să vă schimbați frecvent pernele.

Dacă furnizorul dumneavoastră de asistență medicală consideră că lentilele de contact contribuie la ochiul dvs. roz, pot recomanda trecerea la un alt tip de lentilă de contact sau soluție de dezinfectare.

Este posibil să vă sugereze curățarea sau înlocuirea lentilelor de contact mai des, sau încetarea purtării lentilelor de contact la nesfârșit (sau cel puțin până când ochii se vindecă). Evitarea lentilelor de contact necorespunzătoare și a lentilelor de contact decorative poate reduce, de asemenea, riscul de ochi roz.

Prevenirea transmiterii ochiului roz

Dacă aveți deja ochi roz, puteți ajuta să vă păstrați prietenii și familia în siguranță, făcând următoarele:

  • Spălați-vă regulat pe mâini.
  • Evitați să împărțiți prosoape sau haine de spălat.
  • Schimbă-ți prosopul și pânza de spălat zilnic.
  • Înlocuiți produsele cosmetice pentru ochi după ce infecția dvs. se șterge.
  • Urmați sfaturile furnizorului de servicii medicale cu privire la îngrijirea lentilelor de contact.

Dacă copilul tău are ochi roz , este o idee bună să-i ții în afara școlii cel puțin 24 de ore de la începerea tratamentului pentru a nu-i transmite ochii roz altora.

Lasa un raspuns