Ce este un dezechilibru chimic in creier?

Se spune că un dezechilibru chimic în creier apare atunci când există prea mult sau prea puțin dintre anumite substanțe chimice, numite neurotransmițători, în creier.

Neurotransmițătorii sunt substanțe chimice naturale care ajută la facilitarea comunicării între celulele nervoase. Exemple includ norepinefrină și serotonină .

Se spune adesea că condițiile de sănătate mintală, cum ar fi depresia și anxietatea , sunt cauzate de un dezechilibru chimic în creier. Ipoteza se numește uneori ipoteza dezechilibrului chimic sau teoria dezechilibrului chimic.

Dacă vă întrebați dacă simptomele pe care le aveți sunt cauzate de un dezechilibru chimic, este important să știți că există destul de multe controverse în legătură cu această teorie.

De fapt, comunitatea medicală a respins în mare parte această teorie. Cercetătorii susțin că ipoteza dezechilibrului chimic este mai mult o figură de vorbire. Nu surprinde cu adevărat complexitatea acestor condiții.

Cu alte cuvinte, condițiile de sănătate mintală nu sunt pur și simplu cauzate de dezechilibre chimice în creier. Pentru ei sunt multe altele.

Care sunt simptomele unui dezechilibru chimic în creier?

Oamenii de știință de la sfârșitul anilor ’50 au propus pentru prima dată ideea că condițiile de sănătate mintală sunt cauzate de un dezechilibru chimic în creier. Cercetările la acea vreme s-au concentrat pe rolul pe care îl joacă substanțele chimice din creier în depresie și anxietate.

Acești cercetători au emis ipoteza că nivelurile mai mici decât cele normale ale neurotransmițătorilor pot duce la simptome precum:

 • sentimente de tristețe, neputință, lipsă de valoare sau goliciune
 • supraalimentare sau pierderea poftei de mâncare
 • insomnie sau dormit prea mult
 • nelinişte
 • iritabilitate
 • un sentiment de imensă imensitate sau pericol
 • lipsa de energie
 • distanțându-te de ceilalți
 • simțind amorțeală sau lipsă de empatie
 • schimbări de dispoziție extreme
 • ganduri de a te rani pe tine sau pe ceilalti
 • neputând desfășura activități cotidiene
 • auzind voci în capul tău
 • consum de alcool sau droguri
 • o incapacitate de concentrare

Ce face ca o persoană să aibă un dezechilibru chimic în creier?

Cauza exactă a tulburărilor mintale este încă neclară.  cercetătorii consideră că genetica, precum și factorii sociali și de mediu, precum stresul sau trauma, joacă un rol.

Teoria dezechilibrului chimic nu este dovedită și este adesea citată ca o explicație pentru condițiile de sănătate mintală. Aceasta afirmă că aceste afecțiuni sunt cauzate de un dezechilibru al neurotransmițătorilor între celulele nervoase din creier.

De exemplu, despre depresie se spune că este rezultatul faptului că are prea puțin serotonină în creier. Dar teoria nu explică modul în care aceste substanțe chimice devin dezechilibrate în primul rând.

După cum relatează Harvard Medical School , există milioane de reacții chimice diferite în creier în fiecare moment. Aceste reacții sunt responsabile pentru starea de spirit și sentimentele generale ale unei persoane.

Nu ar exista nicio modalitate de a spune dacă cineva are cu adevărat un dezechilibru chimic în creierul său la un moment dat.

Cea mai comună dovadă folosită pentru a sprijini teoria dezechilibrului chimic este eficacitatea medicamentelor antidepresive. Aceste medicamente funcționează prin creșterea cantităților de serotonină și a altor neurotransmițători din creier.

Cu toate acestea, doar pentru că starea de spirit a unei persoane poate fi crescută cu medicamente care cresc substanțele chimice ale creierului nu înseamnă că simptomele lor au fost cauzate de o deficiență în acea substanță chimică. Este posibil, de asemenea, că nivelurile scăzute de serotonină sunt doar un alt simptom al depresiei, nu cauza.

Multe persoane cu depresie nu se îmbunătățesc după ce au fost tratate cu aceste tipuri de medicamente. Un studiu estimează că antidepresivele actuale de pe piață funcționează doar în aproximativ 50 la sută dintre cei cu depresie.

Există un test care să identifice un dezechilibru chimic în creier?

Nu există teste fiabile disponibile pentru a afla dacă aveți un dezechilibru chimic în creierul dumneavoastră. Testele care folosesc urină, salivă sau sânge pentru a măsura neurotransmițătorii în creier nu va fi foarte precis.

Nu toate neurotransmițătorii sunt produși în creier. Testele comercializate în prezent nu vor putea distinge între nivelurile de neurotransmițător din creierul dvs. și nivelul neurotransmițătorului din corp.

În plus, nivelurile de neurotransmițător din corp și creier se schimbă constant și rapid. Acest lucru face ca aceste teste să nu fie de încredere.

Diagnosticarea tulburărilor mintale

Condițiile de sănătate mintală nu sunt diagnosticate cu teste chimice. Planul dvs. de tratament nu va fi ghidat nici de astfel de teste.

Furnizorul dumneavoastră de asistență medicală poate comanda analize de sânge pentru a exclude alte afecțiuni, cum ar fi o tulburare tiroidiană sau deficiență de vitamine, care pot declanșa simptome ale unei afecțiuni de sănătate mintală.

Dacă nu se găsește nicio boală de bază, va fi probabil trimis la un profesionist în sănătate mintală, cum ar fi un psihiatru sau un psiholog. Vor efectua o evaluare psihologică.

Aceasta include o serie de întrebări despre:

 • gânduri
 • sentimente
 • obiceiuri alimentare și de somn
 • activitati zilnice

Cum este tratat un dezechilibru chimic în creier?

Există mai multe medicamente disponibile despre care se crede că funcționează modificând nivelul anumitor substanțe chimice ale creierului. Aceste medicamente modifică nivelul dopaminei, noradrenalinei, serotoninei sau norepinefrinei. Unele lucrează la o combinație de alte două dintre aceste substanțe chimice.

Exemple de medicamente includ:

 • Inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS). ISRS funcționează prin blocarea reabsorbției serotoninei. Exemple sunt fluoxetina (Prozac), paroxetina (Paxil) și citalopramul (Celexa).
 • Inhibitori ai recaptării serotoninei-norepinefrinei (SNRI). Aceasta include duloxetina (Cymbalta) și venlafaxina (Effexor XR). SNRI-urile acționează prin blocarea reabsorbției atât a serotoninei, cât și a noradrenalinei, ceea ce duce la creșterea nivelului acestor două substanțe chimice în creier.
 • Antidepresive triciclice (TCA). Exemple sunt imipramina (Tofranil) și nortriptilina (Pamelor). TCA-urile blochează reabsorbția noradrenalinei și serotoninei.
 • Inhibitori de recaptare a noradrenalinei-dopaminei (NDRI). RMN-urile, cum ar fi bupropionul (Wellbutrin), împiedică creierul să reabsorbeze neurotransmițătorii norepinefrină și dopamină.
 • Inhibitori ai monoaminoxidazei (IMAO). MAO -urile îți împiedică creierul să nu distrugă norepinefrină, serotonină și dopamină. Aceste medicamente, inclusiv izocarboxazidul (Marplan) și fenelzina (Nardil), nu sunt la fel de populare ca alte tipuri de antidepresive.

Când vine vorba de condiții de sănătate mintală, există probabil mulți factori în joc. Este dificil de spus dacă un anumit medicament va asigura o cură.

Pentru unii oameni, depresia și alte afecțiuni de sănătate mintală sunt episodice, ceea ce înseamnă că simptomele vin și pleacă. Este posibil ca medicamentele să vă ajute să vă gestionați simptomele, dar tulburarea poate dura mult timp pentru a fi remisă. Simptomele pot reveni și ulterior.

În timp ce luați medicamente pentru o afecțiune de sănătate mintală, tehnicile de terapie de vorbire sunt, de asemenea, un plus important la planul dvs. de tratament. Psihoterapia ajută la transformarea gândirii și a modelelor de comportament în cele mai sănătoase.

Un exemplu este numit terapie cognitiv comportamentală . Acest tip de terapie poate ajuta la prevenirea revenirii depresiei odată ce vă simțiți mai bine.

Care sunt perspectivele?

Condițiile de sănătate mintală nu sunt la fel de simple ca având un dezechilibru chimic în creier. Există puține dovezi care să demonstreze că un dezechilibru în anumite substanțe chimice ale creierului este cauza oricărui tip de afecțiune de sănătate mintală.

Dacă aveți oricare dintre semnele și simptomele unei afecțiuni de sănătate mintală, este important să consultați un furnizor de servicii medicale pentru un diagnostic.

După ce obțineți un diagnostic, poate fi necesar să încercați diferite medicamente sau combinații de medicamente înainte de a-l găsi pe cel care funcționează pentru dumneavoastră.

Furnizorul dumneavoastră de asistență medicală va trebui să țină seama de mai multe variabile la determinarea unui plan de tratament. Răbdarea este cheia. După ce găsiți tratamentul adecvat, majoritatea oamenilor manifestă o îmbunătățire a simptomelor în termen de 6 săptămâni.

Lasa un raspuns