Ce cauzează durerea în partea dreaptă a spatelui inferior?

Uneori, durerile de spate pe partea dreaptă sunt cauzate de dureri musculare. Alteori, durerea nu are deloc legătură cu spatele.

Cu excepția rinichilor, majoritatea organelor interne sunt situate în partea din față a corpului, dar asta nu înseamnă că nu pot provoca dureri care iradiază în partea inferioară a spatelui.

Unele dintre aceste structuri interne, inclusiv ovarele, intestinele și apendicele, împart terminațiile nervoase cu țesutul și ligamentele din spate.

Atunci când aveți durere într-unul dintre aceste organe, aceasta poate fi referită la unul dintre țesuturile sau ligamentele care au un capăt nervos. Dacă structura se află în partea inferioară dreaptă a corpului, este posibil să aveți dureri și în partea dreaptă inferioară a spatelui.

Citiți mai departe pentru a afla despre durerea din partea inferioară a spatelui, inclusiv cauzele posibile, când să solicitați ajutor și cum este tratată.

Este o urgență medicală?

Majoritatea cazurilor de dureri de spate pe partea dreaptă nu sunt urgențe medicale. Cu toate acestea, nu ezitați să obțineți asistență medicală imediată dacă aveți oricare dintre următoarele:

 • durerea atât de intensă încât îți perturbă viața de zi cu zi
 • durere bruscă, severă
 • durere intensă însoțită de alte simptome, cum ar fi incontinență, febră, greață sau vărsături

Cauze

Probleme ale mușchilor spatelui sau ale coloanei vertebrale

Potrivit Institutului Național al Tulburărilor Neurologice și Accidentului Vascular cerebral (NINDS), 80% dintre adulții din Statele Unite vor avea dureri lombare la un moment dat în viața lor. O mare parte din acea durere este cauzată de probleme mecanice, cum ar fi:

 • întinderea excesivă sau ruperea unui ligament din cauza ridicării necorespunzătoare
 • degenerarea unui disc spinal absorbant de șocuri din cauza îmbătrânirii sau uzurii normale
 • strângere musculară datorită posturii necorespunzătoare

Tratamentul variază în funcție de cauza și severitatea stării dumneavoastră. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda inițial opțiuni mai conservatoare, cum ar fi kinetoterapie sau medicamente pentru a reduce inflamația. Dacă metodele de tratament conservatoare nu ajută sau dacă starea dumneavoastră este severă, medicul dumneavoastră vă poate recomanda o intervenție chirurgicală.

Probleme la rinichi

Rinichii sunt localizați de ambele părți ale coloanei vertebrale, sub cutia toracică. Rinichiul drept atârnă puțin mai jos decât cel stâng, făcându-l și mai probabil să provoace dureri de spate, dacă este infectat, iritat sau inflamat. Problemele frecvente la rinichi includ pietre la rinichi și infecție la rinichi .

Pietre la rinichi

Pietrele la rinichi sunt structuri solide, asemănătoare pietricelelor, formate din exces de minerale și săruri care se găsesc în mod normal în urină. Când aceste pietre se așează în ureter, este posibil să aveți o durere ascuțită, de crampe de-a lungul spatelui, abdomenului inferior și inghinală. Ureterul este un tub care transportă urina de la rinichi la vezică.

Cu pietrele la rinichi, durerea apare și trece pe măsură ce piatra se mișcă. Alte simptome includ urinarea dureroasă sau urgentă. De asemenea, este posibil să aveți dificultăți în golirea completă a vezicii urinare sau să produceți o cantitate mică de urină numai atunci când urinați. Urina poate fi, de asemenea, sângeroasă datorită țesutului tăiat cu piatră cu muchii ascuțite, pe măsură ce se deplasează pe ureter.

Pentru tratament, medicul dumneavoastră vă poate recomanda:

 • medicamente pentru a ajuta la relaxarea ureterului, astfel încât piatra să poată trece mai ușor
 • litotrizia cu unde de șoc (SWL) , care utilizează unde de șoc ghidate cu ultrasunete sau cu raze X pentru a sparge o piatră
 • proceduri chirurgicale pentru îndepărtarea sau pulverizarea unei pietre

Infectie la rinichi

Cea mai frecventă cauză a infecțiilor renale sunt bacteriile, cum ar fi E. coli , care trăiește în intestin, călătorind prin ureter în vezică și rinichi. Simptomele sunt similare cu cele ale altor infecții ale tractului urinar și includ:

 • dureri de spate și abdominale
 • urinare arzătoare
 • simțind nevoia urgentă de a urina
 • urină tulbure, întunecată sau urât mirositoare

În cazul unei infecții renale, este posibil să vă simțiți foarte rău și este posibil să aveți:

 • febră
 • frisoane
 • greaţă
 • vărsături

Apendicită

Apendicele dvs. este un tub mic care se atașează la intestinul gros și se află în partea dreaptă jos a corpului. La aproximativ 5% dintre oameni, de obicei între 10 și 30 de ani, apendicele va deveni inflamat și infectat. Aceasta se numește apendicită .

Această infecție determină umflarea apendicelui. Este posibil să aveți sensibilitate și plinătate în abdomen, care începe în apropierea buricului și se extinde treptat spre partea dreaptă. Durerea se agravează adesea cu mișcarea sau prin apăsarea zonelor sensibile. Durerea se poate extinde și în jurul spatelui sau inghinei.

Alte simptome includ greață și vărsături.

Dacă aveți oricare dintre simptomele apendicitei, solicitați asistență medicală imediată. Dacă apendicele continuă să se umfle, acesta poate exploda în cele din urmă și răspândi conținutul său infectat pe abdomen, creând o situație care pune viața în pericol.

Tratamentul convențional constă în îndepărtarea chirurgicală a apendicelui. Aceasta se numește apendectomie și se poate face prin intervenții chirurgicale laparoscopice minim invazive în cazuri necomplicate. În unele cazuri, poate fi posibilă tratarea apendicitei numai cu antibiotice, ceea ce înseamnă că este posibil să nu aveți nevoie de o intervenție chirurgicală. Într-un studiu, aproape trei sferturi dintre persoanele care au primit antibiotice pentru apendicita lor nu au necesitat o apendicectomie ulterioară.

Cauze la femei

Există câteva cauze unice femeilor.

Endometrioza

Endometrioza este o afecțiune în care țesutul uterin crește în afara uterului, adesea pe ovare și pe trompele uterine. Afectează 1 din 10 femei din Statele Unite.

Dacă țesutul crește pe ovarul drept sau pe trompa uterină, acesta poate irita organul și țesutul înconjurător și poate provoca o durere crampoasă care poate radia din fața și partea laterală a corpului spre spate.

Tratamentul constă în terapie hormonală sau chirurgie laparoscopică. Terapia hormonală, cum ar fi pastilele contraceptive cu doze mici, poate ajuta la micșorarea creșterii. Chirurgia poate fi utilizată pentru a îndepărta creșterile.

Cauze în timpul sarcinii

Durerile lombare, de ambele părți ale coloanei vertebrale, sunt frecvente pe tot parcursul sarcinii. Disconfortul ușor poate fi în general ușurat cu:

 • întindere blândă
 • băi calde
 • purtând pantofi cu toc mic
 • masaj
 • acetaminofen (Tylenol) – înainte de a lua acest medicament, întrebați medicul dacă este adecvat să îl utilizați în timpul sarcinii

Primul trimestru

Durerile lombare pot începe devreme în timpul sarcinii, adesea deoarece organismul începe să producă un hormon numit relaxină pentru a slăbi ligamentele corpului în pregătirea pentru livrare. Poate fi, de asemenea, un simptom al avortului spontan , mai ales dacă este însoțit de crampe și pete. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți dureri de spate cu crampe sau pete.

Al doilea și al treilea trimestru

Există mai multe lucruri care pot duce la dureri de spate în al doilea și al treilea trimestru. Pe măsură ce uterul crește pentru a se potrivi copilului dvs. în creștere, mersul și postura se pot schimba, provocând dureri de spate și dureri scăzute. În funcție de locația bebelușului și de mersul dvs., durerea poate fi localizată în partea dreaptă.

Ligamentele rotunde sunt o altă cauză posibilă a durerii. Ligamentele rotunde sunt țesut conjunctiv fibros care ajută la susținerea uterului. Sarcina face ca aceste ligamente să se întindă.

Pe măsură ce ligamentele se întind, fibrele nervoase, cel mai frecvent în partea dreaptă a corpului, sunt trase, provocând dureri ascuțite periodice.

Infecțiile tractului urinar (UTI) pot provoca, de asemenea, dureri în partea inferioară dreaptă a spatelui. Din cauza compresiei vezicii urinare, 4 până la 5 la sută dintre femei dezvoltă o ITU în timpul sarcinii.

Consultați-vă medicul dacă sunteți gravidă și prezentați orice simptom al infecției urinare, inclusiv:

 • urinare arzătoare
 • disconfort abdominal
 • urină tulbure

O ITU netratată la o femeie însărcinată poate duce la o infecție renală, care poate afecta grav atât mama, cât și bebelușul.

Cauze la bărbați

La bărbați, torsiunea testiculară poate duce la dureri de spate pe partea dreaptă. Acest lucru se întâmplă atunci când cordonul spermatic, care se află în scrot și transportă sângele la testicule, se răsucește. Ca urmare, fluxul de sânge către testicul este sever redus sau chiar întrerupt cu totul.

Simptomele includ:

 • durere bruscă severă, bruscă, care poate radia în spate, fie pe partea stângă, fie pe cea dreaptă, în funcție de testiculul afectat
 • umflarea scrotului
 • greață și vărsături

Deși rară, torsiunea testiculară este considerată o urgență medicală. Fără un aport adecvat de sânge, testiculul poate fi deteriorat ireversibil. Medicii vor trebui să desfacă chirurgical cordonul spermatic pentru a salva testiculul.

Pasii urmatori

Consultați-vă medicul ori de câte ori aveți dureri noi, intense sau îngrijorătoare. Căutați ajutor imediat dacă durerea este atât de severă încât interferează cu activitățile zilnice sau este însoțită de alte simptome, cum ar fi febra sau greața.

În multe cazuri, durerile de spate din partea dreaptă pot fi gestionate cu tratamente simple la domiciliu sau cu modificări ale stilului de viață:

 • Aplicați gheață sau căldură timp de 20-30 de minute, la fiecare 2-3 ore pentru a ușura durerea și inflamația.
 • Luați medicamente fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofen (Advil, Mortin) sau acetaminofen (Tylenol), cu îndrumarea medicului dumneavoastră.
 • Beți cel puțin opt pahare de apă de 8 uncii pe zi și limitați aportul de proteine ​​și sare animale pentru a reduce riscul de pietre la rinichi .
 • Când folosiți baia, ștergeți din față în spate pentru a preveni bacteriile din colon care intră în tractul urinar și provoacă o infecție.
 • Practicați o tehnică adecvată de ridicare. Ridicați lucrurile aplecându-vă cu genunchii în poziție genuflexivă și țineți încărcătura aproape de piept.
 • Petreceți câteva minute în fiecare zi întinzând mușchii strânși.

La pachet

În multe cazuri, durerea din partea inferioară dreaptă a spatelui poate fi cauzată de un mușchi tras sau alte leziuni ale spatelui. De asemenea, este posibil să fie cauzat de o afecțiune de bază.

Discutați cu medicul dumneavoastră dacă sunteți îngrijorat de durerile de spate sau dacă durerea vă afectează viața de zi cu zi.

Lasa un raspuns