Electrocardiograma

O electrocardiogramă este un test simplu, nedureros, care măsoară activitatea electrică a inimii tale. Este, de asemenea, cunoscut sub numele de ECG sau EKG. Fiecare bătaie a inimii este declanșată de un semnal electric care pornește din partea de sus a inimii și călătorește în partea de jos. Problemele cardiace afectează adesea activitatea electrică a inimii tale. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda un EKG dacă întâmpinați simptome sau semne care pot sugera o problemă cardiacă, inclusiv:

 • durere în piept
 • probleme de respirație
 • simțindu-te obosit sau slab
 • bate-te, alergând sau fluturând inima
 • un sentiment că inima ta bate inegal
 • detectarea sunetelor neobișnuite atunci când medicul îți ascultă inima

Un EKG vă va ajuta medicul să stabilească cauza simptomelor dvs. împreună cu ce tip de tratament poate fi necesar.

Dacă aveți 50 de ani sau mai mult sau dacă aveți antecedente familiale de boli de inimă, medicul dumneavoastră poate comanda, de asemenea, unui EKG să caute semnele precoce ale bolilor de inimă.

Ce se întâmplă în timpul unei electrocardiograme?

Un EKG este rapid, nedureros și inofensiv. După ce te-ai transformat în rochie, un tehnician atașează 12-15 electrozi moi cu un gel la piept, brațe și picioare. Este posibil ca tehnicianul să se bărbierească în zone mici pentru a se asigura că electrozii se lipesc corespunzător pielii tale. Fiecare electrod are aproximativ dimensiunea unui sfert. Acești electrozi sunt atașați de cabluri electrice (fire), care sunt apoi atașate la mașina EKG.

În timpul testului, va trebui să stați nemișcat pe o masă în timp ce aparatul înregistrează activitatea electrică a inimii dvs. și pune informațiile pe un grafic. Asigurați-vă că vă mintiți cât mai mult și respirați normal. Nu ar trebui să vorbești în timpul testului.

După procedură, electrozii sunt îndepărtați și aruncați. Întreaga procedură durează aproximativ 10 minute.

Tipuri de electrocardiograme

Un EKG înregistrează o imagine a activității electrice a inimii tale pentru perioada în care ești monitorizat. Cu toate acestea, unele probleme de inimă vin și pleacă. În aceste cazuri, este posibil să aveți nevoie de monitorizare mai lungă sau mai specializată.

Test de stres

Unele probleme cardiace apar numai în timpul exercițiului fizic. În timpul testării stresului , veți avea un EKG în timp ce faceți exerciții fizice. În mod obișnuit, acest test se face în timp ce vă aflați pe o banda de alergare sau pe o bicicletă staționară.

Monitor Holter

Cunoscut și ca monitor ambulant ECG sau EKG, un monitor Holter înregistrează activitatea inimii dvs. peste 24 până la 48 de ore în timp ce mențineți un jurnal al activității dvs. pentru a vă ajuta medicul să identifice cauza simptomelor. Electrozii atașați la piept înregistrează informații pe un monitor portabil, cu baterie, pe care îl puteți transporta în buzunar, pe curea sau pe o curea de umăr.

Recorder de evenimente

Simptomele care nu se întâmplă foarte des pot necesita un înregistrator de evenimente. Este similar cu un monitor Holter, dar înregistrează activitatea electrică a inimii tale atunci când apar simptome. Unele înregistratoare de evenimente se activează automat atunci când detectează simptome. Alte înregistratoare de evenimente necesită să apăsați un buton atunci când simțiți simptome. Puteți trimite informațiile direct medicului dvs. printr-o linie telefonică.

Ce riscuri sunt implicate?

Există puține, dacă există, riscuri legate de un EKG. Unele persoane pot prezenta o erupție cutanată în care au fost plasați electrozi, dar acest lucru, de obicei, dispărește fără tratament.

Persoanele supuse unui test de stres pot fi expuse riscului de atac de cord, dar acest lucru este legat de exercițiu, nu de EKG.

Un EKG monitorizează pur și simplu activitatea electrică a inimii tale. Nu emite electricitate și este complet sigur.

Pregătirea pentru EKG

Evitați să beți apă rece sau să faceți exerciții fizice înainte de EKG. Apa rece poate bea modificări ale modelelor electrice pe care le înregistrează testul. Exercitiile fizice iti pot creste ritmul cardiac si pot afecta rezultatele testelor.

Interpretarea rezultatelor unui EKG

Dacă EKG-ul dvs. arată rezultate normale, medicul vă va trece peste ele cu dvs. la o vizită ulterioară.

Medicul dumneavoastră vă va contacta imediat dacă EKG vă prezintă semne de probleme grave de sănătate.

Un EKG vă poate ajuta medicul să stabilească dacă:

 • inima ta bate prea repede, prea lent, sau neregulat
 • faci un atac de cord sau ai avut anterior un atac de cord
 • aveți defecte cardiace, inclusiv o inimă mărită, lipsa fluxului de sânge sau defecte la naștere
 • ai probleme cu valvele inimii tale
 • aveți artere blocate sau boală coronariană

Lasa un raspuns