Ficatul si colesterolul

Nivelurile de colesterol echilibrate sunt importante pentru menținerea sănătății bune. Ficatul este o parte nerecunoscută a efortului respectiv.

Ficatul este cea mai mare glanda din organism, situat în partea din dreapta sus a abdomenului. Este detoxerul principal al organismului de medicamente și alte substanțe străine. Stochează glicogen, pe care organismul îl folosește pentru energie. De asemenea, este important în metabolizarea grăsimilor, carbohidraților și proteinelor. Un ficat sănătos face toate acestea neobservate.

O funcție importantă a ficatului este de a produce și de a limpezi in corp. Cea mai mare parte a atenției concentrată asupra colesterolului descrie potențialul său pentru efecte dăunătoare asupra sănătății. Dar colesterolul este necesar pentru crearea hormonilor, a vitaminei D și a enzimelor necesare digestiei.

Pachetele numite lipoproteine transportă colesterolul în tot corpul. Două tipuri importante sunt lipoproteinele de înaltă densitate (HDL) și lipoproteinele cu densitate mică (LDL). „Mare” și „scăzut” se referă la proporția relativă de proteine ​​la grăsimi din pachet. Corpul are nevoie de ambele tipuri în proporții reglementate.

Niveluri sănătoase de colesterol în organism

Este important să cunoașteți nivelurile de HDL (colesterolul „bun”), LDL (colesterolul „rău”) și colesterolul total din corp. O estimare aproximativă a colesterolului total este HDL, plus LDL, plus o cincime dintr-un al treilea tip de grăsime numit triglicerid.

Sursa de încredere a Institutului Național pentru Inimă, Plămân și Sânge recomandă următoarele niveluri:

Niveluri de HDL de cel puțin 40 de miligrame pe decilitru (mg / dL) de sânge. Altceva mai puțin decât asta îți crește riscul de boli de inimă. Un nivel de cel puțin 60 mg / dL vă ajută să vă reduceți riscul de boli de inimă.

Nivelurile de colesterol LDL
Mai puțin de 100 mg / dLoptimă
100-129 mg / dLaproape optim / peste optim
130-159 mg / dLLimită superioară
160-189 mg / dLînalt
Colesterol total
Mai puțin de 200 mg / dLdezirabil
200-239 mg / dLLimită superioară
240 mg / dL și mai susînalt

Complicații ale funcției hepatice

Complicațiile funcției hepatice pot împiedica capacitatea organului de a produce sau de a elimina colesterolul. Ambele condiții pot crea un vârf al colesterolului și pot afecta sănătatea unei persoane. Următoarele afecțiuni pot afecta ficatul într-un mod care face ca nivelul colesterolului să fie anormal.

Boala hepatica grasa nonalcoolica

Cea mai frecventă formă de defecțiune hepatică este boala hepatică grasă nonalcoolică (NAFLD) . Afectează aproximativ un sfert din populație. Se observă adesea în rândul persoanelor care au supraponderale sau au diabet.

NAFLD este asociat cu dislipidemia , niveluri anormale de colesterol și compuși similari în sânge. De asemenea, NAFLD poate declanșa lipodistrofie, nereguli în modul în care organismul distribuie grăsimea.

NAFLD acoperă o serie de condiții. În cadrul NAFLD este cea mai gravă steatohepatită non-alcoolică (NASH). Un diagnostic de NASH duce adesea la ciroză, insuficiență hepatică și carcinom hepatocelular .

Ciroză

Ciroza poate provoca cicatrici și împiedică ficatul să îndeplinească funcții metabolice de bază. Starea este o reacție la vătămarea pe termen lung a organului. Lezarea poate include inflamația cauzată de o boală, cum ar fi o hepatită C. După hepatita C, abuzul de alcool pe termen lung este cea mai frecventă cauză de ciroză în Statele Unite.

Droguri

O altă cauză semnificativă a problemelor hepatice este afectarea medicamentelor . Sarcina ficatului este de a metaboliza substanțele chimice din organism. Acest lucru îl face susceptibil la vătămări cauzate de prescripție medicală, recomandări sau droguri de agrement.

Leziunile hepatice induse de droguri și medicamentele asociate cu aceste afecțiuni includ:

Hepatită acută

Medicamente asociate:

 • acetaminofen
 • bromfenac
 • izoniazidă
 • nevirapină
 • ritonavir
 • troglitazonă

Hepatită cronică

Medicamente asociate:

 • dantrolen
 • diclofenac
 • metildopa
 • minociclina
 • nitrofurantoin

Model mixt sau hepatită atipică

Medicamente asociate:

 • Inhibitori ACE
 • acidul amoxicilină-clavulanică
 • clorpromazina
 • eritromicină
 • sulindac

Steatohepatita nonalcoolică

Medicamente asociate:

 • amiodarona
 • tamoxifen

Steatoza microvesiculară

Medicamente asociate:

 • INRT
 • acidul valproic

Boala veneno-ocluzivă

Medicamente asociate:

 • busulfan
 • ciclofosfamidă

După întreruperea medicamentului, leziunile hepatice nu sunt de obicei grave și adesea scad. În cazuri rare, daunele pot fi severe sau permanente.

Efectele colesterolului ridicat

Nivelurile ridicate de colesterol LDL cresc riscul depunerilor grase pe vasele care aduc sânge la inimă. Nivelurile prea scăzute de colesterol HDL sugerează că organismul poate să nu poată curăța plăcile și alte depozite grase din corp. Ambele afecțiuni creează un risc pentru boli de inimă și atac de cord .

Când să vezi un medic

Afectarea ficatului poate progresa luni sau ani fără simptome. Până când apar simptomele, leziunile hepatice sunt adesea extinse. Unele simptome garantează o vizită la medic. Acestea includ:

 • icter (piele galbenă și ochi)
 • oboseală
 • slăbiciune
 • pierderea poftei de mâncare
 • acumularea de lichid în abdomen
 • tendința la vânătăi ușor

Diagnostic

Este posibil ca un medic să poată diagnostica probleme hepatice observând simptomele tale și completând un istoric medical. De asemenea, puteți suferi teste ale funcției hepatice . Aceste teste includ

Testul enzimei hepatice :Enzimele obișnuite din acest panou sunt alanina transaminază, aspartatul transaminazei, fosfataza alcalină și gama-glutamil transpeptidaza. Nivelurile ridicate ale oricăreia dintre aceste enzime pot indica daune.

Testul proteinelor hepatice : nivelurile scăzute ale proteinelor globulină și albumină pot arăta o pierdere a funcției hepatice. Protrombina este o proteină hepatică necesară pentru coagulare. Un test obișnuit măsoară cât durează coagularea sângelui. Timpul lent de coagulare poate însemna lipsa protrombinei și afectării ficatului.

Testul bilirubinei : sângele transportă bilirubina la ficat și vezică biliară. Apoi este excretat în scaun. Sângele în urină sau excesul de bilirubină în sânge pot prezenta leziuni hepatice.

Panou cu lipoproteine ​​unice : Panoul testează colesterolul din sânge și trygliceridele împreună. De obicei, sângele este atras după post.

Tratament

Tratamentul afecțiunilor hepatice începe adesea cu abordarea stării de bază. Diferite afecțiuni ale ficatului necesită modificări dietetice specifice, dar Fundația Americană pentru Ficat are câteva sfaturi generale.

Benefice

 • Mâncați boabe, fructe, legume, carne și fasole, lapte și ulei în proporție. Alimentele bogate în fibre sunt esențiale.
 • Stai hidratat.

Evita

 • alimente bogate în grăsimi, zahăr și sare
 • crustacee cruda sau cruda
 • alcool

Tratamentul colesterolului ridicat include ghiduri dietetice precum cele pentru bolile hepatice. Tratamentul medical al colesterolului ridicat include adesea o clasă de medicamente numite statine . Cercetătorii au analizat dacă statinele sunt sigure pentru persoanele cu boală hepatică pentru a le utiliza.

„În general, statinele sunt sigure la pacienții cu boală hepatică”, spune David Bernstein, MD, FACG, șeful hepatologiei la Northwell Health și profesor de medicină la Hofstra Northwell School of Medicine din Hempstead, NY. „Pacienții care au ciroză decompensată trebuie monitorizați îndeaproape, dar, în general, sunt în siguranță.”

„Există un risc? Da, dar este un risc foarte mic, iar pacienții sunt monitorizați în primele trei până la șase luni ”, spune Bernstein.

perspectivă

Intervențiile terapeutice promit un control mai eficient al colesterolului, chiar și în rândul persoanelor cu boli hepatice. Dar schimbările stilului de viață și controlul dietetic rămân părți importante și eficiente ale unei abordări complete a controlului colesterolului cu implicarea ficatului.

profilaxie

Sursa de încredere a Institutului Național pentru Inimă, Plămân și Sânge sugerează cum să controlezi nivelurile ridicate de colesterol din sânge cu modificări ale alimentației și stilului de viață:

Bernstein sugerează că aceste orientări privind stilul de viață sunt sfaturi bune pentru oricine încearcă să mențină colesterolul sub control, inclusiv pentru cei cu provocarea suplimentară a bolilor hepatice subiacente.

Lasa un raspuns