Toleranta la cafeina: adevar sau mit?

Cofeina este un stimulent care se găsește în mod natural în băuturi precum cafeaua și ceaiul. Se adaugă și altora, cum ar fi băuturile energizante și soda.

Cofeina crește substanțele chimice din creierul dvs. care îmbunătățesc starea de spirit, combate oboseala și sporesc concentrarea.

Din acest motiv, mulți oameni apelează la băutura lor care conține cafeină la alegere pentru a începe ziua sau pentru a se ridica dintr-un accident de după-amiază.

Cu toate acestea, se crede că efectele stimulatoare ale cofeinei devin mai puțin observabile în timp, deoarece corpul tău devine tolerant sau mai puțin sensibil la efectele sale.

Acest articol explică modul în care cofeina produce efectele sale stimulante și dacă este posibil să se dezvolte o toleranță la cofeină.

Cum se dezvoltă o toleranță la cofeină

Cofeina funcționează în principal prin blocarea receptorilor adenozinei din creierul tău, care joacă un rol în somn, excitare și cogniție.

O moleculă numită adenozină se leagă de obicei de acești receptori, inhibând eliberarea de substanțe chimice ale creierului precum dopamina care cresc excitația și promovează trezirea.

Prin blocarea adenozinei de la legarea la receptorul său, cofeina crește eliberarea acestor substanțe chimice stimulatoare ale creierului care scad oboseala și crește vigilența.

Un studiu a arătat că o doză mare de cofeină poate bloca până la 50% din receptorii adenozinei din creier.

Efectele stimulante ale cofeinei apar în 30–60 minute de la consumarea substanței și durează în medie 3-5 ore.

Cu toate acestea, conform unui studiu seminal din anii ’80, consumul regulat de cofeină crește producția organismului de receptori de adenozină și, prin urmare, probabilitatea legării adenozinei cu acești receptori.

În consecință, aceasta scade efectele cofeinei , ceea ce vă determină să deveniți toleranți în timp.

REZUMAT

Cofeina crește vigilența și scade oboseala blocând adenozina să se lege de receptorul său. Consumul regulat de cofeină crește numărul de receptori de adenozină, scăzând efectele cofeinei.

Toleranța la cofeină există

Toleranța la cofeină apare atunci când efectele cofeinei scad în timp cu consumul regulat.

S-a demonstrat o toleranță la efectele cofeinei asupra tensiunii arteriale, a performanței la exerciții fizice și a vigilenței și performanței mentale.

Presiunea arterială și frecvența cardiacă

Cofeina crește tensiunea arterială pe termen scurt, dar o toleranță la acest efect se dezvoltă rapid odată cu aportul regulat.

Într-un studiu de 20 de zile, 11 persoane cu consum de cofeină ușoară au consumat o pastilă care conține 1,4 mg de cofeină pe kilogram (3 mg pe kg) de greutate corporală pe zi sau un placebo .

Această cantitate reprezintă aproximativ 200 mg de cofeină sau două căni de cafea de 8 uncii (240 ml) pentru o persoană de 150 de kilograme (68 kg).

Comparativ cu placebo, cofeina a crescut semnificativ tensiunea arterială, dar efectul a dispărut după 8 zile. Cofeina nu a afectat ritmul cardiac.

Cercetările sugerează că cofeina nu duce la creșteri mai mari ale tensiunii arteriale la persoanele cu hipertensiune arterială care consumă în mod regulat cofeină .

Performanța exercițiului

Câteva studii au demonstrat că cofeina poate îmbunătăți puterea și puterea musculară, precum și întârzie oboseala cu exercițiile fizice.

Cu toate acestea, aceste beneficii de performanță pot scădea odată cu consumul regulat de cofeină.

Într-un studiu de 20 de zile, 11 persoane cu consum de cofeină ușoară au consumat o pastilă care conține 1,4 mg de cofeină pe kilogram (3 mg pe kg) de greutate corporală sau un placebo zilnic.

Față de placebo, aportul zilnic de cafeină a crescut puterea de ciclism în timpul a 2 teste de exercițiu cu 4-5% în primele 15 zile, dar apoi efectul de performanță a scăzut.

Atentie mentala si performanta

S-a dovedit că efectul stimulant al cofeinei îmbunătățește vigilența și performanța mentală, în special la persoanele care nu o consumă în mod regulat.

În cazul consumatorilor obișnuiți de cofeină, creșterea gradului de alertă și performanță mentală care este adesea raportată este mai mult legată de o inversare a simptomelor retragerii cafeinei , decât de o îmbunătățire peste starea lor normală .

Puteți dezvolta o dependență de cofeină în doar 3 zile de utilizare și de la doze de până la 100 mg pe zi, ceea ce este echivalentul unei cani de cafea de 8 uncii (240 ml) .

Simptomele retragerii cofeinei includ somnolență, lipsa de concentrare și dureri de cap. Apar după 12–16 ore fără cafeină, iar maximul este în jur de 24–48 de ore.

REZUMAT

Consumul regulat de cofeină îți poate crește toleranța la multe dintre efectele sale, inclusiv la cele asupra tensiunii arteriale, a performanțelor la exerciții fizice și a vigilenței și performanței mentale.

Cum să depășești toleranța la cofeină

Puteți depăși o toleranță la efectele cofeinei prin scăderea aportului de cofeină sau consumul mai rar.

Consumul mai mult de cofeină decât în ​​mod normal vă poate ajuta, de asemenea, să vă depășiți toleranța pe termen scurt.

Într-un studiu, cercetătorii au examinat efectele cofeinei asupra stării de spirit și a cunoașterii auto-raportate la 17 persoane care beau cafea zilnic .

Participanții au fost instruiți să consume fie o cafea ca în mod normal, fie să se abțină de la ea timp de 30 de ore înainte de a primi o pastilă care conține 250 mg de cafeină sau un placebo.

În comparație cu placebo, cofeina a îmbunătățit atenția și memoria participanților chiar și atunci când nu s-au abținut de la cafea, ceea ce sugerează că, în rândul consumatorilor de cafea zilnici, poate exista unele beneficii pentru consumul mai mult decât normal .

În ambele cazuri, nu este recomandat să crești continuu aportul de cafeină în încercarea de a experimenta beneficii mai mari. Acest lucru poate fi periculos și există un plafon pentru efectele cofeinei, deoarece consumul mai mult nu întotdeauna produce beneficii mai mari.

REZUMAT

Puteți depăși toleranța la cofeină micșorând aportul zilnic de cofeină, consumând-o mai rar sau consumând mai mult decât faceți în mod normal. Cu toate acestea, ultima opțiune nu este recomandată.

Câtă cofeină este în siguranță?

Cercetările sugerează că adulții sănătoși pot consuma în siguranță până la 400 mg de cofeină pe zi.

Femeile însărcinate ar trebui să consume cel mult 200 mg cafeină pe zi, unele cercetări sugerează o limită superioară de 300 mg pe zi .

Pentru referință, mai jos este o listă a băuturilor populare care conțin cofeină și conținutul de cofeină.

  • Cafea: 96 mg la 1 cană (8 uncii sau 240 ml)
  • Băutură energetică standard: 72 mg pe 1 cană (8 uncii sau 240 ml)
  • Ceai verde: 29 mg pe 1 cană (8 uncii de 240 ml)
  • Băutură răcoritoare: 34 mg pe 1 cutie (12 uncii sau 355 ml)

Recomandările pentru aporturile de cofeină sigure includ cofeina din toate sursele.

Rețineți că multe suplimente dietetice, cum ar fi suplimentele de dinainte de antrenament și arzătoarele de grăsimi, precum și unele antiderapante, cum ar fi Excedrin sau Midol, conțin cofeină.

Cofeina din aceste produse poate fi produsă sintetic sau provine din surse naturale, cum ar fi boabele de cafea verde, guarana sau yerba mate.

Conținând 16 mg pe uncie (28 grame), ciocolata neagră poate fi, de asemenea, o sursă semnificativă de cofeină atunci când este consumată în cantități mari .

REZUMAT

Cercetările sugerează că adulții sănătoși pot consuma în siguranță până la 400 mg de cofeină pe zi. Femeile însărcinate ar trebui să consume mai puțin de 300 mg pe zi, unele cercetări sugerează nu mai mult de 200 mg pe zi.

Linia de jos

Multe persoane consumă băuturi care conțin cofeină precum cafea , ceai și băuturi răcoritoare pentru efectele lor energizante.

Consumul regulat al acestor băuturi crește receptorii adenozinei din creierul dvs., permițând mai multor molecule de adenozină să le lege. Acest lucru poate reduce toleranța corpului dvs. la efectele stimulante ale cofeinei în timp.

Puteți reduce toleranța la cofeină prin reducerea aportului zilnic sau consumarea mai puțin frecventă, de exemplu, o dată sau de două ori pe săptămână, în loc de zilnic.

Creșterea aportului zilnic de cofeină peste nivelul consumat în mod normal poate reduce și toleranța pe termen scurt, dar acest lucru nu este recomandat.

Lasa un raspuns