Cat de mult zahar este in lapte?

Dacă ați examinat vreodată eticheta nutrițională pe o cutie de lapte, probabil ați observat că majoritatea tipurilor de lapte conțin zahăr.

Zahărul din lapte nu este neapărat rău pentru tine, dar este important să înțelegi de unde provine – și cât este prea mult – pentru a putea alege cel mai bun lapte pentru sănătatea ta.

Acest articol explică conținutul de zahăr din lapte și cum să identificați produsele cu prea mult zahăr.

De ce există zahăr în lapte?

Mulți oameni încearcă să evite adaosul de zahăr – și din motive întemeiate.

Alimentele bogate în zahăr adaugă aport de calorii în plus dietei dvs. fără a furniza nutrienți suplimentari. De asemenea, sunt legate de creșterea în greutate și sindromul metabolic, o afecțiune care îți crește riscul de diabet și boli de inima.

Cu toate acestea, unele alimente conțin zaharuri naturale.

De aceea, unele produse, cum ar fi laptele lactat și lapte nondairy, arată conținutul de zahăr pe panoul lor nutrițional, chiar dacă zahărul nu este inclus ca ingredient.

Aceste zaharuri naturale sunt principalele carbohidrate din lapte și îi dau un gust ușor dulce – chiar și atunci când sunt beți.

În laptele de vacă și laptele matern uman, zahărul provine în principal din lactoză, cunoscut și sub denumirea de zahăr din lapte. Laptele nondairy, inclusiv laptele de ovăz, nucă de cocos , orez și soia, conțin alte zaharuri simple, cum ar fi fructoza (zahăr din fructe), galactoză, glucoză, zaharoză sau maltoză.

Cu toate acestea, rețineți că versiunile îndulcite, inclusiv lapte de ciocolată și lapte nondairy aromatizate, au adăugat și zahăr în port.

REZUMAT

Cele mai multe lactate și lapte nondairy conțin zaharuri naturale, cum ar fi lactoza. Versiunile îndulcite oferă și zahăr adăugat.

Conținut de zahăr în diferite tipuri de lapte

Conținutul de zahăr din lapte variază semnificativ în funcție de sursă și de felul în care este fabricat – deoarece unele produse au zahăr adăugat.

Iată nivelurile de zahăr în 1 cană (240 ml) din diferite tipuri de lapte

 • Laptele matern uman: 17 grame
 • Laptele de vacă (integral, 2% și degresat): 12 grame
 • Lapte de orez neîndulcit: 13 grame
 • Ciocolată cu lapte de vacă (degresat): 23 grame (zahăr adăugat)
 • Lapte de soia vanilat neindulcit: 9 grame
 • Lapte de soia cu ciocolată: 19 grame (adăugat zahăr)
 • Lapte de ovăz neîndulcit: 5 grame
 • Lapte de nucă de cocos neîndulcit: 3 grame
 • Laptele îndulcit de nucă de cocos: 6 grame (adăugat zahăr)
 • Lapte de migdale neîndulcit: 0 grame
 • Lapte de migdale vanilat : 15 grame (adaos zahăr)

Printre soiurile nondairy neindulcite, laptele de orez ambalează cel mai mult zahăr – 13 grame – în timp ce laptele de migdale nu conține deloc. Laptele de vacă este comparabil cu laptele de orez la 12 grame.

În general, tipurile îndulcite au mult mai mult zahăr decât cele neindulcite. Laptele de ciocolată oferă o cantitate de 23 de grame în doar 1 cană (240 ml).

Departamentul Agriculturii din SUA (USDA) recomandă limitarea zahărului la 10% din cantitatea totală zilnică de calorii – sau aproximativ 12,5 lingurițe (50 grame) la o dietă de 2.000 de calorii.

S-ar putea să depășiți această limită doar cu lapte îndulcit dacă beți mai mult de un pahar în fiecare zi.

REZUMAT

Conținutul de zahăr din lapte variază mult în funcție de sursa sa și dacă conține zahăr adăugat. Printre soiurile nondairy neindulcite, laptele de orez are cel mai puțin zahăr și cel mai mic. Laptele de vacă are puțin mai puțin decât laptele de orez.

Efectele asupra sănătății asupra zahărului din lapte

Zaharurile simple din toate tipurile de lapte au mai multe efecte asupra sănătății tale. Sunt digerate rapid și sunt defalcate în glucoză , sursa principală de energie pentru organismul tău și o sursă esențială de energie pentru creierul tău .

Lactoza din lactatele și laptele matern se descompun în galactoză și glucoză. Galactoza este deosebit de importantă pentru dezvoltarea sistemului nervos central la sugari și copii .

Dacă nu sunt digerate complet, lactoza funcționează ca fibra prebiotică , care hrănește bacteriile sănătoase din intestin. De asemenea, lactoza nedigestată ajută la îmbunătățirea absorbției organismului de anumite minerale, cum ar fi calciul și magneziul .

Indicele glicemic și laptele

Deoarece toate tipurile de lapte conțin carbohidrați, ele pot fi măsurate pe indicele glicemic (GI), o scală de la 0 la 100 care indică în ce măsură un aliment afectează zahărul din sânge. Alimentele mai scăzute ale GI-urilor cresc nivelul de zahăr din sânge mai lent decât cele mai mari ale GI.

Fructoza, care se găsește în laptele de nucă de cocos și în mai multe lapte de nuci, are un IG scăzut și poate fi de preferat dacă urmăriți nivelul glicemiei sau aveți diabet.

O revizuire a 18 studii efectuate la 209 de persoane cu diabet zaharat a constatat că atunci când fructoza a fost utilizată pentru a înlocui alte carbohidrați, nivelul mediu de zahăr din sânge a scăzut cu 0,53% în 3 luni .

Cu toate acestea, fructoza vă poate ridica nivelul trigliceridelor și poate declanșa probleme digestive precum gazul și balonarea la unii indivizi .

Lactoza, zahărul din laptele de vacă, afectează probabil mai puțin semnificativ zahărul din sânge decât alte forme de zahăr. Cu toate acestea, glucoza și maltoza din laptele de orez au un IG ridicat, ceea ce înseamnă că sunt digerate rapid și vă pot crește semnificativ nivelul glicemiei .

Dacă îți urmărești glicemia, cea mai bună alegere poate fi laptele de migdale neindulcit, întrucât are puțin sau fără zahăr.

REZUMAT

Zaharurile naturale din lapte îți alimentează corpul și creierul, dar unele îți afectează glicemia mai mult decât altele. Lactoza din laptele matern și lactat este deosebit de benefică pentru sugari și copii mici.

Cum să evitați laptele cu zahăr adăugat

Indiferent dacă alegeți lapte lactat sau lapte nondairy, ar trebui să vizați soiurile neîndulcite pentru a reduce aportul de zahăr adăugat.

În Statele Unite, Food and Drug Administration (FDA) reproiectează etichetele alimentare pentru a solicita în mod explicit gramele de zahăr adăugate – făcând mai ușor să identifice ce lapte trebuie să cumperi sau să le eviți .

Această regulă va intra în vigoare în ianuarie 2020 pentru producătorii mari de alimente și ianuarie 2021 pentru companiile mai mici.

În afara Statelor Unite, etichetele nutriționale pot varia în detaliu și trebuie citite cu atenție . Dacă vedeți orice formă de zahăr pe lista de ingrediente, înseamnă că este adăugat.

Denumirile comune pentru zahărul adăugat includ:

 • sirop de porumb sau sirop de porumb cu fructoză mare
 • sirop de orez brun
 • nectar de agave
 • zahăr de cocos
 • malț de orz
 • sirop de malț
 • maltoză
 • fructoză

De asemenea, puteți căuta cuvântul „neîndulcit” pe etichetă.

REZUMAT

Cel mai bine este să alegeți laptele neîndulcit și să-i evitați pe cei cu zahăr adăugat. Ar trebui să verificați întotdeauna lista de ingrediente pentru a găsi cuvinte care indică un plus de zahăr.

Linia de jos

Toate formele de lapte conțin zahăr, dar nu există niciun motiv pentru a evita zaharurile naturale, simple, în laptele neîndulcit.

Laptele neindulcit este o sursă excelentă de carbohidrați, care vă ajută să vă alimentați creierul și corpul și chiar pot oferi beneficii suplimentare.

Cu toate acestea, ar trebui să evitați întotdeauna laptele cu zahăr adăugat din cauza efectelor negative asupra sănătății.

Lasa un raspuns