9 Efecte secundare ale Prea multă cofeină

Cafeaua și ceaiul sunt băuturi incredibil de sănătoase.

Majoritatea tipurilor conțin cofeină , o substanță care îți poate stimula starea de spirit, metabolismul și performanțele mentale și fizice.

Studiile au arătat că este sigur pentru majoritatea oamenilor atunci când sunt consumate în cantități scăzute până la moderate .

Cu toate acestea, dozele mari de cofeină pot avea reacții adverse neplăcute și chiar periculoase.

Cercetările au arătat că genele tale au o influență majoră asupra toleranței tale față de aceasta. Unii pot consuma mult mai multă cofeină decât alții, fără a avea efecte negative.

Mai mult, persoanele care nu sunt obișnuite cu cofeina pot prezenta simptome după ce au consumat ceea ce este de obicei considerat o doză moderată.

Iată 9 reacții adverse ale prea multă cofeină.

1. Anxietatea

Se cunoaște cafeina crește vigilența.

Funcționează prin blocarea efectelor adenozinei, un produs chimic al creierului care te face să te simți obosit. În același timp, declanșează eliberarea de adrenalină, hormonul „lupta sau zborul” asociat cu energia crescută .

Cu toate acestea, la doze mai mari, aceste efecte pot deveni mai accentuate, ceea ce duce la anxietate și nervozitate.

De fapt, tulburarea de anxietate indusă de cafeină este una dintre cele patru sindroame legate de cofeină enumerate în Manualul de diagnostic și statistic al tulburărilor mintale (DSM), care este publicat de American Psychiatric Association.

S-a raportat că aporturile zilnice extrem de mari de 1.000 mg sau mai mult pe zi au cauzat nervozitate, zgârcenie și simptome similare la majoritatea oamenilor, în timp ce chiar și un aport moderat poate duce la efecte similare la persoanele sensibile la cafeină .

În plus, dozele modeste s-au dovedit că provoacă o respirație rapidă și cresc nivelul de stres atunci când sunt consumate într-o ședință.

Un studiu realizat la 25 de bărbați sănătoși a descoperit că cei care au ingerat aproximativ 300 mg de cofeină au prezentat mai mult decât dublul stresului celor care au luat un placebo.

Interesant este că nivelurile de stres au fost similare între consumatorii obișnuiți și mai puțin frecventi de cofeină, ceea ce sugerează că compusul poate avea același efect asupra nivelului de stres, indiferent dacă îl beți obișnuit.

Cu toate acestea, aceste rezultate sunt preliminare.

Conținutul de cofeină al cafelei este extrem de variabil. Ca referință, o cafea mare („mare”) la Starbucks conține aproximativ 330 mg de cafeină.

Dacă observați că vă simțiți adesea nervoși sau amețitori, ar putea fi o idee bună să analizați aportul de cofeină și să-l reduceți.

REZUMAT:Deși dozele mici de moderat de cafeină pot crește gradul de vigilență, cantități mai mari pot duce la anxietate sau tânăr. Monitorizați-vă propriul răspuns pentru a determina cât de mult puteți tolera.

2. Insomnie

Capacitatea cafeinei de a ajuta oamenii să rămână treji este una dintre cele mai apreciate calități ale acesteia.

Pe de altă parte, prea multă cofeină poate îngreuna obținerea unui somn restaurator suficient.

Studiile au descoperit că aportul mai mare de cofeină pare să crească timpul necesar pentru a adormi. De asemenea, poate scădea timpul total de somn, în special la vârstnici.

În schimb, cantitățile mici sau moderate de cofeină nu par să afecteze prea mult somnul la persoanele considerate „adormite bune” sau chiar la cele cu insomnie auto-raportată.

Este posibil să nu vă dați seama că prea multă cofeină interferează cu somnul dacă subestimați cantitatea de cofeină pe care o luați.

Deși cafeaua și ceaiul sunt cele mai concentrate surse de cofeină, se găsește și în sodă, cacao, băuturi energetice și mai multe tipuri de medicamente.

De exemplu, o lovitură energetică poate conține până la 350 mg de cafeină, în timp ce unele băuturi energetice asigură o cantitate de 500 mg pe cutie.

Important, cantitatea de cofeină pe care o puteți consuma fără a vă afecta somnul va depinde de genetica dvs. și de alți factori.

În plus, cofeina consumată mai târziu în zi poate interfera cu somnul, deoarece efectele sale pot dura câteva ore până la uzură.

Cercetările au arătat că, în timp ce cofeina rămâne în sistemul dvs. în medie de cinci ore, perioada de timp poate varia de la o oră și jumătate la nouă ore, în funcție de individ.

Un studiu a investigat modul în care momentul ingestiei de cafeină afectează somnul. Cercetătorii au dat 12 adulți sănătoși 400 mg de cofeină fie cu șase ore înainte de culcare, cu trei ore înainte de culcare, fie imediat înainte de culcare.

Atât timpul cât a durat toate cele trei grupuri pentru a adormi, cât și timpul petrecut treaz noaptea au crescut semnificativ.

Aceste rezultate sugerează că este important să acordați atenție atât cantității, cât și calendarului cafeinei pentru a vă optimiza somnul.

REZUMAT:Cofeina te poate ajuta să rămâi treaz în timpul zilei, dar poate afecta negativ calitatea și cantitatea somnului. Reduceți consumul de cofeină până după-amiaza timpurie pentru a evita problemele de somn.

3. Probleme digestive

Mulți oameni consideră că o ceașcă de cafea dimineața ajută la mișcarea intestinelor lor.

Efectul laxativ al cafelei a fost atribuit eliberării gastrinei, un hormon pe care stomacul îl produce care accelerează activitatea în colon. Ba mai mult, s-a dovedit că cafeaua decafeinată produce un răspuns similar.

Cu toate acestea, cafeina însăși pare să stimuleze mișcările intestinale prin creșterea peristaltismului, contracțiile care mișcă alimentele prin tractul digestiv.

Având în vedere acest efect, nu este surprinzător faptul că doze mari de cofeină pot duce la scaune libere sau chiar diaree la unele persoane.

Cu toate că, timp de mai mulți ani, se consideră că cafeaua cauzează ulcerații la stomac, un studiu amplu, format din peste 8.000 de persoane, nu a găsit nicio legătură între cele două.

Pe de altă parte, unele studii sugerează că băuturile cofeinizate pot agrava boala de reflux gastroesofagian (GERD) la unele persoane. Acest lucru pare să fie îndeosebi valabil pentru cafea.

Într-un studiu mic, când cinci adulți sănătoși au băut apă cu cafeină, au experimentat o relaxare a mușchiului care împiedică conținutul stomacului să se miște în gât – semnul distinctiv al GERD.

Deoarece cafeaua poate avea efecte majore asupra funcției digestive, poate doriți să reduceți cantitatea pe care o beți sau să treceți la ceai dacă aveți probleme.

REZUMAT:Deși cantitățile mici sau moderate ale cafelei pot îmbunătăți motilitatea intestinului, dozele mai mari pot duce la scaune libere sau GERD. Reducerea aportului de cafea sau trecerea la ceai poate fi benefică.

4. Defalcarea mușchilor

Rabdomioliza este o afecțiune foarte gravă în care fibrele musculare deteriorate intră în fluxul sanguin, ceea ce duce la insuficiență renală și alte probleme.

Cauzele comune ale rabdomiolizei includ traumatisme, infecții, abuz de droguri, încordare musculară și mușcături de la șerpi sau insecte otrăvitoare.

În plus, au existat mai multe rapoarte despre rabdomioliză legate de aportul excesiv de cofeină, deși acest lucru este relativ rar.

Într-un caz, o femeie a dezvoltat greață, vărsături și urină închisă la culoare după ce a consumat 32 de uncii (1 litru) de cafea conținând aproximativ 565 mg de cafeină. Din fericire, și-a revenit după ce a fost tratată cu medicamente și lichide.

Este important să fie consumată o cantitate mare de cofeină într-o perioadă scurtă de timp, în special pentru cineva care nu este obișnuit sau este extrem de sensibil la efectele sale.

Pentru a reduce riscul de rabdomioliză, cel mai bine este să vă limitați aportul la aproximativ 250 mg de cofeină pe zi, cu excepția cazului în care sunteți obișnuiți să consumați mai mult.

REZUMAT:Oamenii pot dezvolta rabdomioliză sau descompunerea mușchiului deteriorat, după ce au ingerat cantități mari de cafeină. Limitați aportul la 250 mg pe zi dacă nu sunteți sigur de toleranța dvs.

5. Dependența

În ciuda tuturor beneficiilor pentru sănătate ale cofeinei, nu se poate nega faptul că poate deveni formatoare de obiceiuri.

O revizuire detaliată sugerează că, deși cofeina declanșează anumite substanțe chimice ale creierului în mod similar modului în care fac cocaina și amfetaminele, aceasta nu provoacă dependență clasică așa cum fac aceste medicamente.

Cu toate acestea, poate duce la dependență psihologică sau fizică, în special la doze mari.

Într-un studiu, 16 persoane care au consumat în mod obișnuit un nivel ridicat, moderat sau fără cafeină au luat parte la un test de cuvânt după ce au mers fără cafeină peste noapte. Doar utilizatorii mari de cofeină au arătat o părtinire pentru cuvintele legate de cofeină și au avut pofte puternice de cofeină.

În plus, frecvența aportului de cofeină pare să joace un rol în dependență.

Într-un alt studiu, 213 de utilizatori de cofeină au completat chestionare după ce au mers 16 ore fără să-l consume. Utilizatorii zilnici au avut creșteri mai mari ale durerilor de cap, oboselii și altor simptome de retragere decât utilizatorii zilnici.

Chiar dacă compusul nu pare să provoace dependență adevărată, dacă beți în mod regulat multă cafea sau alte băuturi cofeinizate, există șanse foarte bune de a deveni dependent de efectele sale.

REZUMAT:Mersul fără cafeină timp de câteva ore poate duce la simptome de retragere psihică sau fizică la cei care consumă cantități mari zilnic.

6. Hipertensiune arterială

În general, cofeina nu pare să crească riscul de boli de inimă sau accident vascular cerebral la majoritatea oamenilor.

Cu toate acestea, sa demonstrat că crește tensiunea arterială în mai multe studii datorită efectului său stimulator asupra sistemului nervos.

Presiunea arterială crescută este un factor de risc pentru atac de cord și accident vascular cerebral, deoarece poate deteriora arterele în timp, restricționând fluxul de sânge către inimă și creier.

Din fericire, efectul cofeinei asupra tensiunii arteriale pare a fi temporar. De asemenea, se pare că are cel mai puternic impact asupra oamenilor care nu sunt obișnuiți să-l consume.

De asemenea, s-a demonstrat că aportul ridicat de cofeină crește tensiunea arterială în timpul exercițiilor fizice la persoanele sănătoase, precum și la cei cu tensiune arterială ușor crescută.

Prin urmare, este important să fiți atenți la dozarea și calendarul cafeinei, mai ales dacă aveți deja tensiune arterială ridicată.

REZUMAT:Cofeina pare să crească tensiunea arterială atunci când este consumată în doze mari sau înainte de exerciții fizice, precum și la persoanele care o consumă rar. Dar acest efect poate fi doar temporar, așa că este mai bine să vă monitorizați răspunsul.

7. Frecvența cardiacă rapidă

Efectele stimulatoare ale aportului ridicat de cofeină pot determina inima să-ți bată mai repede.

De asemenea, poate duce la modificarea ritmului de bătăi cardiace, numit fibrilație atrială, care a fost raportat la tinerii care au consumat băuturi energetice conținând doze extrem de mari de cofeină.

Într-un studiu de caz, o femeie care a luat o doză masivă de pudră de cofeină și tablete în încercarea de sinucidere a dezvoltat un ritm cardiac foarte rapid, insuficiență renală și alte probleme grave de sănătate.

Cu toate acestea, acest efect nu pare să apară la toată lumea. Într-adevăr, chiar și unele persoane cu probleme de inimă pot fi capabile să tolereze cantități mari de cofeină fără efecte adverse.

Într-un studiu controlat, când 51 de pacienți cu insuficiență cardiacă au consumat 100 mg cofeină pe oră timp de cinci ore, ritmurile cardiace și ritmurile lor au rămas normale .

Indiferent de rezultatele studiului mixt, dacă observați modificări ale ritmului cardiac sau a ritmului dumneavoastră după ce ați băut băuturi cofeinizate, luați în considerare scăderea aportului.

REZUMAT:Dozele mari de cofeină pot crește ritmul cardiac sau ritmul la unele persoane. Aceste efecte par a varia foarte mult de la o persoană la alta. Dacă le simți, ia în considerare reducerea aportului.

8. Oboseala

Cafeaua, ceaiul și alte băuturi cofeinizate sunt cunoscute pentru a stimula nivelul de energie.

Cu toate acestea, acestea pot avea și efectul opus, ducând la oboseală de revenire după ce cofeina îți părăsește sistemul.

O revizuire a 41 de studii a constatat că, deși băuturile cu energie caffeinată au crescut vigilența și starea de spirit îmbunătățită timp de câteva ore, participanții erau adesea mai obosiți decât de obicei a doua zi.

Pentru a maximiza beneficiile cofeinei asupra energiei și pentru a evita oboseala în revenire, consumați-o în doze moderate decât în ​​cantități mari.

REZUMAT:Deși cofeina furnizează energie, poate duce indirect la oboseală atunci când efectele sale se elimină. Obțineți un aport moderat de cofeină care să contribuie la reducerea oboselii în revenire.

9. Urinare frecventă și urgentă

Urinarea crescută este un efect secundar comun al aportului ridicat de cofeină datorită efectelor stimulatoare ale compusului asupra vezicii urinare.

Poate ai observat că trebuie să urinezi frecvent când bei mai multă cafea sau ceai decât de obicei.

Majoritatea cercetărilor privind efectele compusului asupra frecvenței urinare s-au concentrat asupra persoanelor în vârstă și a celor cu vezică hiperactivă sau incontinență.

Într-un studiu, 12 persoane tinere până la vârsta mijlocie cu vezică hiperactivă care au consumat 2 mg de cofeină pe liră (4,5 mg pe kilogram) de greutate corporală zilnic au înregistrat creșteri semnificative ale frecvenței și urgenței urinare.

Pentru cineva care cântărește 150 de kilograme (68 kg), acest lucru ar echivala cu aproximativ 300 mg de cofeină pe zi.

În plus, aportul ridicat poate crește probabilitatea de a dezvolta incontinență la persoanele cu vezică sănătoasă.

Un studiu amplu a analizat efectele aportului ridicat de cofeină asupra incontinenței la peste 65.000 de femei fără incontinență.

Cei care au consumat mai mult de 450 mg pe zi au avut un risc semnificativ crescut de incontinență, comparativ cu cei care .

Dacă beți o mulțime de băuturi cofeinizate și simțiți că urinarea dvs. este mai frecventă sau mai urgentă decât ar trebui, ar putea fi o idee bună să vă reduceți aportul pentru a vedea dacă simptomele dvs. se îmbunătățesc.

REZUMAT:Aportul ridicat de cofeină a fost legat de frecvența urinară crescută și de urgență în mai multe studii. Reducerea aportului poate îmbunătăți aceste simptome.

Linia de jos

Aportul ușor până la moderat de cofeină pare să ofere beneficii impresionante pentru sănătate la multe persoane.

Pe de altă parte, dozele foarte mari pot duce la reacții adverse care interferează cu viața de zi cu zi și chiar pot cauza probleme grave de sănătate.

Deși răspunsurile variază de la o persoană la alta, efectele aportului ridicat demonstrează că mai multe nu sunt neapărat mai bune.

Pentru a obține beneficiile cofeinei fără efecte nedorite, efectuați o evaluare sinceră a somnului dvs., a nivelului de energie și a altor factori care ar putea fi afectați și reduceți-vă aportul dacă este necesar.

Lasa un raspuns