Inima: organ sau muschi?

Te-ai intrebat vreodata daca inima ta este un muschi sau un organ?

Ei bine, aceasta este o chestie ciudată. Inima ta este de fapt un organ muscular.

Un organ este un grup de țesuturi care lucrează împreună pentru a îndeplini o funcție specifică. În cazul inimii, această funcție este pomparea sângelui în întregul corp.

În plus, inima este în mare parte alcătuită dintr-un tip de țesut muscular numit mușchi cardiac . Acest mușchi contractează atunci când inima ta bate, permițând sângele să pompeze prin corpul tău.

Citiți mai departe pentru a afla mai multe despre structura și funcția acestui organ muscular vital, despre condițiile care îl pot afecta și cum să-l păstrați sănătoși.

Anatomia inimii

Zidurile inimii tale sunt alcătuite din trei straturi. Stratul mijlociu, numit miocard, este în mare parte musculatură cardiacă. Este și cel mai gros dintre cele trei straturi.

Mijlocul cardiac este un tip special de țesut muscular care se găsește numai în inima dumneavoastră. Contracțiile coordonate ale mușchilor cardiace, care sunt controlate de celule speciale numite celule stimulatoare cardiace, permit inimii să pompeze sângele ca o singură unitate funcțională.

În inima ta sunt patru camere. Primele două camere sunt numite atriuri. Atriile primesc sânge din alte părți ale corpului.

Cele două camere inferioare se numesc ventriculi. Ei pompează sânge în alte părți ale corpului. Din acest motiv, pereții ventriculilor sunt mai groși, conținând mai mult mușchi cardiac.

Interiorul inimii tale conține și structuri numite supape. Ele ajută la menținerea fluxului de sânge în direcția corectă.

Ce face inima

Inima ta este absolut esențială pentru sănătatea și funcția organismului.

Fără acțiunea de pompare a inimii, sângele nu ar putea să se miște prin sistemul vostru circulator . Celelalte organe și țesuturi ale corpului nu ar putea funcționa corect.

Sangele furnizeaza celulele si tesuturile corpului tau cu oxigen vital si nutrienti. În plus, deșeurile, cum ar fi bioxidul de carbon, sunt de asemenea transportate cu sânge pentru a fi eliminate din organism.

Să urmăm sângele în timp ce se mișcă prin inimă:

 1. Sângele sărac din oxigen din țesuturile corpului dumneavoastră intră în atriul drept al inimii prin vene mari , vena cava superioară și inferioară .
 2. Sângele se deplasează apoi din atriul drept în ventriculul drept . Apoi este pompat la plămâni pentru a primi oxigen proaspăt și pentru a scăpa de dioxidul de carbon.
 3. Acum sângele bogat în oxigen vă reintroduce inima de la plămâni din atriul stâng .
 4. Sângele se deplasează apoi din atriul stâng în ventriculul stâng , unde este pompat din inima dumneavoastră printr-o arteră mare numită aorta. Sângele bogat în oxigen poate călători acum pe tot corpul.

Condiții care afectează inima

Există multe condiții care pot afecta inima. Să explorăm câteva dintre cele de mai jos.

Boală arterială coronariană

Boala arterială coronariană se produce atunci când aportul de sânge la țesuturile inimii este întrerupt.

Apare atunci când o substanță cerată numită placă se acumulează pe pereții arterelor care alimentează sângele inimii, făcându-le mai înguste sau chiar blocate.

Factorii de risc includ:

 • colesterol ridicat
 • tensiune arterială crescută
 • istorie de familie

Persoanele cu boală coronariană sunt expuse riscului altor afecțiuni cardiace, cum ar fi atac de cord, insuficiență cardiacă și aritmie.

Simptomele pot include angină, care este o senzație de durere, presiune sau senzație de strângere care apare cu activitatea fizică. Acesta începe, de obicei, în piept și se poate răspândi în alte zone, cum ar fi brațele, maxilarul sau spatele.

Alte simptome pot include lucruri precum oboseala și nervozitatea.

Tratamentul depinde de gravitatea afecțiunii și poate include medicamente , intervenții chirurgicale și modificări ale stilului de viață.

Tensiune arterială crescută

Tensiunea arterială este presiunea pe care o exercită sângele pe pereții arterelor. Când tensiunea arterială este prea mare , poate deveni periculoasă și vă poate pune în pericol bolile de inimă sau accidentul vascular cerebral.

Factorii de risc pentru hipertensiunea arterială pot include:

 • istorie de familie
 • obezitate
 • boli cronice cum ar fi diabetul zaharat

Tensiunea arterială crescută nu are adesea simptome, așa că este adesea identificată în timpul vizitei unui medic de rutină. Modificările medicamentului și ale stilului de viață îl pot gestiona.

Aritmie

Aritmii se întâmplă când inima ta bate prea repede, prea lentă sau neregulată. Multe lucruri pot cauza o aritmie, cum ar fi:

 • deteriorarea sau cicatrizarea țesutului cardiac
 • boală arterială coronariană
 • tensiune arterială crescută

Unii oameni cu aritmie nu au simptome. Dacă simptomele sunt prezente, acestea pot include lucruri precum senzația de fluturare în piept, dificultăți de respirație sau dureri în piept.

Tratamentul depinde de tipul de aritmie pe care îl aveți. Poate include:

 • medicamente
 • proceduri sau intervenții chirurgicale
 • dispozitive implantabile, cum ar fi stimulatorul cardiac

Insuficienta cardiaca

Insuficiența cardiacă este atunci când inima nu pompează sângele așa cum ar trebui să fie. Condiții care fie suprasolicite, fie provoacă leziuni ale inimii pot duce la insuficiență cardiacă. Câteva exemple includ:

 • boală arterială coronariană
 • tensiune arterială crescută
 • Diabet

Simptomele frecvente ale insuficienței cardiace pot include senzația de oboseală, lipsa respirației și umflarea părților inferioare ale corpului.

Tratamentul poate depinde de tipul și severitatea insuficienței cardiace. Poate include medicamente, modificări ale stilului de viață și, eventual, intervenții chirurgicale.

Infarct

Un atac de cord se întâmplă atunci când fluxul sanguin către inimă este blocat. Boala arterială coronariană cauzează adesea atacuri de inimă.

Unele semne de avertizare comune includ:

 • presiune sau durere în piept, care se poate răspândi la gât sau spate
 • dificultăți de respirație
 • sentimente de greață sau indigestie

Un atac de cord este o urgență care necesită asistență medicală imediată. În spital, medicamentele pot fi folosite pentru a trata un atac de cord. În unele cazuri, pot fi necesare și intervenții chirurgicale.

Sfaturi pentru o viață sănătoasă în inimă

Vă puteți ajuta să vă mențineți sănătatea inimii urmând sfaturile de mai jos:

 • Tăiați  sodiul . Având o dietă care este prea mare în sodiu poate contribui la hipertensiune arterială.
 • Mănâncă fructe și legume. Acestea sunt o sursă bună de vitamine, minerale și fibre.
 • Ajustați-vă sursele de proteine. Selectați pește, carne slabă de carne și proteine ​​pe bază de plante, cum ar fi boabele de soia, linte și nuci.
 • Adăugați alimente care conțin acizi grași omega-3 în dieta dumneavoastră. Exemplele includ pește (somon și macrou), nuci și uleiul de in.
 • Evitați grăsimile trans . Ele pot ridica LDL (rau) , colesterol in timp ce scaderea colesterolului HDL (bun). Grasimile trans sunt adesea găsite în lucruri cum ar fi cookie-urile, prăjiturile sau cartofii prăjiți.
 • Citiți cu atenție etichetele produselor alimentare. Acestea vă pot oferi informații valoroase despre conținutul de calorii, sodiu și grăsimi.
 • Exercițiu. Încercați să faceți exerciții aerobice timp de 30 de minute în majoritatea zilelor săptămânii.
 • Renunțe la fumat. De asemenea, încercați să rămâneți departe de fumul de pasiv.
 • Evitați ședința pentru perioade lungi de timp. Dacă trebuie să stați pe o perioadă lungă de timp în timpul unui loc de muncă sau de călătorie, asigurați-vă că vă trezi ocazional să vă întindeți și să vă deplasați.
 • Somn ușor. Încercați să obțineți șapte până la opt ore de somn în fiecare noapte. Persoanele care nu dorm suficient pot fi expuse riscului bolilor cardiovasculare.

Concluzie

Inima ta este un organ alcătuit în mare parte din mușchi. Are funcția vitală de a lucra pentru a pompa sânge la organele și țesuturile corpului.

Din acest motiv, este foarte important să aveți grijă de inima. Amintiți-vă că nu este niciodată prea târziu pentru a face schimbări de stil de viață care promovează sănătatea inimii.

Exercițiu, mâncați o dietă sănătoasă și renunțați la fumat pentru a vă menține inima sănătoasă.

Lasa un raspuns