Despre potasiu ridicat in corp

Potasiul este un electrolit esențial, care este un mineral de care corpul tău trebuie să funcționeze corect. Potasiul este deosebit de important pentru nervi și mușchi, inclusiv pentru inima ta.

În timp ce potasiul este important pentru sănătatea dvs., obțineți și voio mare parte din nutrienți poate fi la fel de rău sau, mai rău decât, să nu obțină suficient. În mod normal, rinichii tăi păstrează un echilibru sănătos al potasiului prin spălarea excesului de potasiu din corp. Dar, din mai multe motive, nivelul de potasiu din sângele tău poate ajunge prea mare. Aceasta se numește hiperkalemie sau potasiu ridicat.

Conform Clinicii Mayo , o gamă normală de potasiu este cuprinsă între 3,6 și 5,2 milimetri pe litru (mmol / L) de sânge. Un nivel de potasiu mai mare de 5,5 mmol / L este critic ridicat, iar un nivel de potasiu peste 6 mmol / L poate pune viața în pericol. În funcție de laborator pot fi posibile mici variații ale intervalelor.

Indiferent dacă aveți hiperkalemie ușoară sau severă, trebuie să primiți asistență medicală promptă pentru a preveni posibile complicații.

cauze

Mai multe lucruri pot provoca hiperkalemie, inclusiv probleme de sănătate și utilizarea anumitor medicamente.

Insuficiență renală

Insuficiența renală este cea mai frecventă cauză de potasiu ridicat. Când rinichii dvs. nu reușesc sau nu funcționează corect, nu pot elimina potasiu suplimentar din corp. Acest lucru poate duce la acumularea de potasiu.

Alte condiții de sănătate

Potasiu ridicat poate fi legat de anumite probleme de sănătate, cum ar fi:

 • deshidratare
 • diabet de tip 1
 • boala Addison
 • hemoragie internă

medicamente

Anumite medicamente au fost asociate cu niveluri ridicate de potasiu. Acestea includ:

 • anumite medicamente pentru chimioterapie
 • inhibitori ai enzimei convertoare de angiotensină (ACE)
 • blocante ale receptorilor angiotensinei

Suplimente

Utilizarea excesivă a suplimentelor de potasiu vă poate crește nivelul de potasiu într-un interval mai mare decât normal sau chiar periculos.

Consumul de alcool sau droguri

Consumul puternic de alcool sau droguri vă poate determina mușchii să se descompună. Această descompunere poate elibera o cantitate mare de potasiu din celulele musculare în fluxul sanguin.

Trauma

Anumite tipuri de traume vă pot ridica și nivelul de potasiu. În aceste cazuri, scurgeri suplimentare de potasiu din celulele corpului în fluxul sanguin. Arsurile sau zdrobirea leziunilor în care un număr mare de celule musculare sunt rănite pot provoca aceste efecte.

Simptomele de potasiu ridicat

Simptomele ridicate de potasiu depind de nivelul mineralului din sângele tău. Este posibil să nu aveți simptome deloc. Dar dacă nivelul de potasiu este suficient de ridicat pentru a provoca simptome, este posibil să aveți:

 • oboseală sau slăbiciune
 • o senzație de amorțeală sau furnicături
 • greață sau vărsături
 • probleme de respirație
 • dureri în piept
 • palpitații sau bătăi neregulate ale inimii

În cazuri extreme, potasiu ridicat poate provoca paralizie sau insuficiență cardiacă . Dacă este lăsat netratat, nivelurile ridicate de potasiu pot determina inima să se oprească.

Când să apelați la medic

Deoarece efectele ridicate de potasiu pot fi grave, este important să abordăm imediat această afecțiune. Dacă aveți oricare dintre simptomele de mai sus și ați fost diagnosticat cu potasiu ridicat sau aveți motive să credeți că îl aveți, sună imediat medicul. Dacă simptomele dvs. sunt severe, sunați la 911 sau mergeți la cea mai apropiată cameră de urgență.

Dacă aveți un nivel extrem de ridicat de potasiu, va trebui să fiți spitalizat până când nivelul dvs. va reveni la normal.

Cum este diagnosticat

Un test de sânge sau un test de urină vă poate ajuta medicul să diagnosticheze hiperkalemia. Medicul dumneavoastră va face de obicei analize de sânge în timpul controlului dvs. anual sau dacă ați început recent un medicament nou. Orice probleme legate de nivelul dvs. de potasiu vor apărea la aceste teste.

Dacă aveți un risc ridicat de potasiu, este important să aveți controale periodice. Acest lucru se datorează faptului că este posibil să nu fiți conștienți că aveți un nivel ridicat de potasiu până nu începeți să dezvoltați simptome.

Tratament

Obiectivul tipic al tratamentului pentru niveluri ridicate de potasiu este să vă ajute corpul să scape rapid de excesul de potasiu și să vă stabilizeze inima.

hemodializa

Dacă aveți potasiu ridicat din cauza insuficienței renale, hemodializa este cea mai bună opțiune de tratament. Hemodializa folosește o mașină pentru a elimina deșeurile din sânge, inclusiv excesul de potasiu, atunci când rinichii nu vă pot filtra sângele în mod eficient.

medicamente

De asemenea, medicul dumneavoastră vă poate prescrie medicamente pentru a vă trata nivelul ridicat de potasiu. Acestea pot include:

Gluconatul de calciu: Gluconatul de calciu poate ajuta la reducerea efectului pe care potasiul îl are asupra inimii până la stabilizarea nivelului ridicat de potasiu.

Diuretice: De asemenea, medicul dumneavoastră vă poate prescrie diuretice , care sunt pastile care vă determină să urinați mai mult. Unele diuretice cresc cantitatea de potasiu excretată de rinichi, în timp ce alte diuretice nu cresc excreția de potasiu. În funcție de nivelul de potasiu, medicul dumneavoastră vă poate recomanda unul sau mai multe dintre următoarele tipuri de diuretice:

 • inel diuretic
 • diuretice care economisesc potasiu
 • diuretice tiazidice

Fiecare tip de diuretic vizează o parte diferită a rinichilor.

Rășină: în unele cazuri, vi se poate administra un medicament numit rășină pentru a lua pe cale orală. Rășina se leagă de potasiu, permițându-i să fie îndepărtat din corp în timpul mișcărilor intestinale.

Remedii casnice pentru reducerea potasiului

Dacă nivelul ridicat de potasiu este sever, trebuie să primiți imediat tratament. Dar dacă aveți potasiu ușor ridicat, este posibil să vă ajutați să reduceți nivelul de potasiu acasă. Asigurați-vă că urmați instrucțiunile medicului dumneavoastră pentru tratarea potențialului ridicat de potasiu și discutați cu medicul înainte de a încerca aceste metode.

Reduceți-vă aportul de potasiu

Una dintre cele mai ușoare metode de a-ți reduce nivelul de potasiu în mod natural este de a reduce cantitatea de potasiu din dieta ta. Aceasta înseamnă limitarea alimentelor și a suplimentelor bogate în potasiu.Unele alimente bogate în potasiu includ:

 • banane
 • nuci
 • fasole
 • lapte
 • cartofi
 • caise
 • cod
 • vită

Vorbeste cu medicul pentru sugestii despre cel mai bun plan de dieta pentru tine. Le puteți solicita, de asemenea, trimitere către un dietetician sau nutriționist.

Verificați înlocuitorii sării

Unii înlocuitori de sare sunt, de asemenea, săraci. Când cumpărați un înlocuitor de sare, asigurați-vă că evitați acea listă de clorură de potasiu ca ingredient. De asemenea, alimentele bogate în aditivi, cum ar fi produsele coapte comerciale și băuturile sportive, sunt de obicei bogate în potasiu.

Bea mai multă apă

Deshidratarea poate înrăutăți nivelul ridicat de potasiu. Încercați să beți mai multă apă.

Evitați anumite ierburi

Dacă luați plante medicinale din orice motiv, fiți conștienți că există câteva plante pe care nu ar trebui să le luați dacă aveți un nivel ridicat de potasiu. Alfalfa, urzica și păpădia vă pot crește nivelul de potasiu, așa că asigurați-vă că le veți evita.

perspectivă

Deoarece simptomele de potasiu ridicat pot să nu apară în stadiul incipient, ar trebui să faceți teste de sânge periodice dacă aveți riscul acestei afecțiuni.

Dacă testele de sânge demonstrează că aveți un nivel ridicat de potasiu, medicul dumneavoastră va alege planul de tratament potrivit pentru dumneavoastră. Dacă nivelul dvs. este periculos de mare, medicul dumneavoastră vă poate prescrie spitalizare sau dializă. Dar dacă nivelul de potasiu este ușor crescut și nu aveți niciun alt simptom de hiperkalemie, medicul dumneavoastră poate alege să vă monitorizeze starea și să ordone un test de urmărire.

În ambele cazuri, cu intervenție promptă, pot fi tratate potasiu ridicat.

Lasa un raspuns