10 semne si simptome ale deficitului de fier

Deficitul de fier apare atunci când corpul nu are suficient de fier mineral. Acest lucru duce la niveluri anormal de scăzute de celule roșii din sânge.

Asta pentru ca fierul este necesar pentru a face hemoglobina, o proteina in celulele rosii din sange, care le permite sa transporte oxigen in jurul corpului.

Dacă organismul nu are suficientă hemoglobină, țesuturile și mușchii nu vor avea suficient oxigen și nu vor putea să funcționeze eficient. Aceasta duce la o afecțiune numită anemie.

Deși există tipuri diferite de anemie, anemia cu deficit de fier este cea mai frecventă.

Cauzele obișnuite ale deficitului de fier includ aportul inadecvat de fier din cauza dietei proaste sau a dietei restrictive, a bolii inflamatorii intestinale, a creșterii cerințelor în timpul sarcinii și a pierderii sângelui prin perioade grele sau prin sângerări interne.

Oricare ar fi cauza, deficitul de fier poate duce la simptome neplăcute care vă pot afecta calitatea vieții. Acestea includ sănătatea precară, concentrarea și productivitatea muncii .

Semnele și simptomele de deficit de fier variază în funcție de gravitatea anemiei, de cât de repede se dezvoltă, de vârsta dumneavoastră și de starea actuală de sănătate.

În unele cazuri, oamenii nu au simptome.

Iată 10 semne și simptome de deficit de fier, începând cu cele mai frecvente.

1. Oboseală neobișnuită

Senzația de oboseală este unul dintre cele mai frecvente simptome de deficit de fier, care afectează mai mult de jumătate dintre cei care sunt deficienți .

Acest lucru se întâmplă deoarece organismul are nevoie de fier pentru a face o proteină numită hemoglobină, care se găsește în celulele roșii din sânge. Hemoglobina ajuta la transportarea oxigenului in jurul corpului.

Atunci când corpul dumneavoastră nu are suficientă hemoglobină, mai puțin oxigen ajunge la țesuturile și mușchii, lipindu-i de energie. În plus, inima ta trebuie să muncească mai mult pentru a muta sânge bogat în oxigen în jurul corpului, ceea ce te poate face obosit .

Deoarece oboseala este adesea considerată o parte normală a unei vieți moderne ocupate, este dificil să se diagnosticheze deficitul de fier numai cu acest simptom.

Cu toate acestea, multe persoane cu deficit de fier experimentează o energie scăzută, alături de slăbiciune, senzație de craniu, dificultăți de concentrare sau productivitate scăzută la locul de muncă.

REZUMAT:Oboseala este unul dintre cele mai comune semne de deficit de fier. Acest lucru se datorează faptului că oxigenul ajunge mai puțin la țesuturi corporale, lipsindu-le de energie.

2. Piele palida

Culoarea palidă a pielii și colorarea palidă din interiorul pleoapelor inferioare sunt alte semne comune ale deficienței de fier .

Hemoglobina din globulele roșii dă sângei culoarea roșie, astfel încât nivelurile scăzute în timpul deficienței de fier fac sângele mai puțin roșu. De aceea, pielea își poate pierde culoarea sănătos și roz, la persoanele cu deficit de fier.

Această paloare la persoanele cu deficit de fier poate apărea pe tot corpul sau poate fi limitată la o zonă, cum ar fi fața, gingiile, buzele sau pleoapele inferioare și chiar și unghiile .

Acesta este adesea unul dintre primele lucruri pe care medicii le vor căuta ca pe un semn al deficienței de fier. Cu toate acestea, trebuie confirmat cu un test de sânge.

Paleta este mai frecvent observată în cazurile moderate sau severe de anemie.

Dacă trageți pleoapa inferioară în jos, stratul interior ar trebui să aibă o culoare roșie vibrantă. Dacă este o culoare foarte roz deschis sau galben, acest lucru poate indica faptul că aveți deficit de fier.

REZUMAT:Palestina, în general, sau în zone specifice, cum ar fi fața, pleoapa inferioară interioară sau unghiile, poate fi un semn de deficit de fier moderat sau sever. Acest lucru este cauzat de niveluri mai scăzute de hemoglobină, care conferă sângelui culoarea roșie.

3. Dificultăți de respirație

Hemoglobina vă permite celulelor roșii să transporte oxigen în jurul corpului.

Când hemoglobina este scăzută în organism în timpul deficienței de fier, nivelul oxigenului va fi de asemenea scăzut. Aceasta inseamna ca muschii nu vor avea suficient oxigen pentru a face activitati normale, cum ar fi mersul pe jos.

Ca urmare, rata de respiratie va creste pe masura ce corpul dumneavoastra incearca sa obtina mai mult oxigen.

De aceea, dificultatea de respirație este un simptom comun.

Dacă vă simțiți în afara respirației, efectuați sarcini zilnice normale pe care le găsiți ușor, cum ar fi mersul pe jos, scări de alpinism sau de lucru, deficitul de fier ar putea fi de vină.

REZUMAT:Lipsa de respirație este un simptom al deficienței de fier, deoarece nivelurile scăzute de hemoglobină înseamnă că organismul nu este capabil să transporte oxigenul la mușchi și țesuturi în mod eficient.

4. Dureri de cap și amețeli

Deficitul de fier poate provoca dureri de cap .

Acest simptom pare să fie mai puțin obișnuit decât alții și este adesea asociat cu ușurință sau amețeli .

În deficitul de fier, nivelurile scăzute de hemoglobină din celulele roșii din sânge înseamnă că nu ajunge suficient oxigenul în creier. Ca rezultat, vasele de sange din creier se pot umfla, provocand presiune si dureri de cap.

Deși există multe cauze de dureri de cap, frecvente, dureri de cap recurente și amețeli ar putea fi un semn al deficienței de fier.

REZUMAT:Durerile de cap și amețelile ar putea fi un semn al deficienței de fier. Lipsa de hemoglobină înseamnă că nu ajunge suficient oxigenul în creier, determinându-i vasele de sânge să se umfle și să creeze presiune.

5. Palpitații ale inimii

Batetele inimii cunoscute, cunoscute și sub numele de palpitații inimii, pot fi un alt simptom al anemiei cu deficit de fier.

Hemoglobina este proteina din celulele rosii din sange care ajuta la transportul oxigenului in jurul corpului.

În deficitul de fier, nivelurile scăzute de hemoglobină înseamnă că inima trebuie să muncească din greu pentru a transporta oxigen.

Acest lucru poate duce la bătăi neregulate ale inimii sau la senzația că inima ta bate anormal de repede.

În cazuri extreme, poate duce la o inimă mărită, la murmur de inimă sau la insuficiență cardiacă .

Cu toate acestea, aceste simptome tind să fie mult mai puțin frecvente. Va trebui să suferiți din cauza deficienței de fier pentru o lungă perioadă de timp să-i experimentați.

REZUMAT:În cazul deficienței de fier, inima trebuie să lucreze foarte greu pentru a transporta oxigenul în jurul corpului. Acest lucru poate duce la bătăi inimii neregulate sau rapide și chiar la mușchii de inimă, la o inimă mărită sau la insuficiență cardiacă.

6. Părul și pielea uscată și deteriorată

Pielea și părul uscat și deteriorat pot fi semne de deficit de fier .

Acest lucru se datorează faptului că, atunci când corpul dumneavoastră este deficit de fier, acesta direcționează oxigenul limitat la funcții mai importante, cum ar fi organele și alte țesuturi corporale.

Atunci când pielea și părul sunt lipsite de oxigen, acesta poate deveni uscat și slab.

Cazuri mai severe de deficit de fier au fost legate de pierderea parului .

Este normal ca unele păr să cadă în timpul spălării și periajului zilnic, dar dacă pierdeți aglomerări sau mult mai mult decât în ​​mod normal, se poate datora deficienței de fier.

REZUMAT:Deoarece pielea și părul primesc mai puțin oxigen din sânge în timpul deficienței de fier, ele pot deveni uscate și deteriorate. În cazuri mai severe, aceasta poate cauza pierderea părului.

7. Umflarea și durerea limbii și a gurii

Uneori, doar căutați în interiorul sau în jurul gurii vă poate oferi o indicație dacă suferiți de anemie cu deficiență de fier.

Semnele includ când limba devine umflată, inflamată, palidă sau straniu netedă.

Hemoglobina scăzută în deficit de fier poate provoca palparea limbii, în timp ce nivelurile mai scăzute ale mioglobinei pot provoca durerea, umflarea și umflarea.

Myoglobina este o proteină din celulele roșii care susține mușchii, cum ar fi mușchiul care formează limba .

Deficitul de fier poate provoca, de asemenea, gură uscată, fisuri roșii în colțurile gurii sau ulcerului gurii.

REZUMAT:O limbă inflamată, umflată sau straniu neplăcută poate fi un semn al anemiei cu deficit de fier. Crăpăturile de pe colțurile gurii pot fi, de asemenea, un semn.

8. Picioare nelinistite

Deficiența de fier a fost asociată cu sindromul picioarelor neliniștite .

Sindromul picioarelor fără repaus este un indemn puternic pentru a vă mișca picioarele în repaus. Poate provoca, de asemenea, senzații neplăcute și ciudate de crawling sau senzații de mâncărime la nivelul picioarelor și picioarelor.

De obicei este mai rău noaptea, ceea ce înseamnă că suferinzii se pot lupta pentru a obține mult somn.

Cauzele sindromului picioarelor neliniste nu sunt pe deplin înțelese.

Cu toate acestea, până la 25% dintre persoanele cu sindrom picior neliniștit se crede că prezintă anemie cu deficit de fier și cu cât nivelurile de fier sunt mai scăzute, cu atât simptomele sunt mai grave.

REZUMAT:Persoanele cu anemie cu deficit de fier au o sansa mai mare de a experimenta sindromul picioarelor nelinistite. Aceasta este o dorință puternică de a vă mișca picioarele în repaus.

9. Unghii fragile sau în formă de lingură

Un simptom mult mai puțin comun al deficienței de fier este unghiile fragile sau în formă de linguriță, o afecțiune numită koilonychias.

Acest lucru începe de multe ori cu unghiile fragile care cip și crack ușor.

În stadiile ulterioare ale deficienței de fier, unghiile în formă de linguriță pot să apară acolo unde mijlocul cojilor scade și marginile sunt ridicate pentru a da un aspect rotunjit ca o lingură.

Cu toate acestea, acesta este un efect secundar rar și, de obicei, este văzut doar în cazurile severe de anemie cu deficit de fier.

REZUMAT:Unghiile în formă de lingură sau linguriță pot fi un indicator al anemiei mai severe cu deficit de fier.

10. Alte semne potențiale

Există și alte semne că fierul dvs. ar putea fi scăzut. Acestea tind să fie mai puțin frecvente și pot fi legate de multe alte condiții decât deficiența de fier.

Alte semne de anemie cu deficiență de fier includ:

 • O poftă de mâncare ciudată : o supărare pentru alimente ciudate sau nealimentare se numește „pica”. De obicei, implică pofta de a mânca gheață, lut, murdărie, cretă sau hârtie și ar putea fi un semn al deficienței de fier. Poate să apară și în timpul sarcinii .
 • Senzația de anxietate: Lipsa oxigenului disponibilă țesuturilor organismului în deficit de fier poate provoca sentimente de anxietate. Cu toate acestea, acest lucru tinde să se îmbunătățească sau să rezolve, deoarece nivelurile de fier sunt corectate.
 • Mâinile și picioarele subțiri: Deficiența de fier înseamnă că mai puțin oxigen este livrat pe mâini și picioare. Unii oameni pot simți frigul mai ușor în general sau au mâini și picioare reci.
 • Infecții mai frecvente: Fiindcă fierul este necesar pentru un sistem imunitar sănătos, lipsa acestuia poate provoca mai multă boală decât de obicei,

REZUMAT:Alte semne mai generice de deficit de fier pot include pofta de hrană ciudată, senzația de anxietate, mâini și picioare reci și un risc crescut de infecții.

Ce sa faci daca crezi ca esti deficit de fier

Dacă credeți că aveți anemie cu deficiență de fier, luați în considerare următoarele sfaturi.

Vorbește cu doctorul tău

Dacă credeți că prezentați semne sau simptome de deficit de fier, ar trebui să faceți o programare pentru a vă consulta medicul. Un simplu test de sânge vă va confirma dacă aveți anemie cu deficit de fier,

Dacă medicul dumneavoastră confirmă că aveți deficiență de fier, probabil că veți fi capabil să îl tratați destul de ușor prin creșterea consumului de fier din dieta dumneavoastră sau prin suplimente de fier ,

Scopul principal al tratamentului este de a restabili nivelurile hemoglobinei la normal și de a umple depozitele de fier.

Încercați să vă asigurați că obțineți suficient fier prin alimente reale în dieta dumneavoastră. Luați suplimente numai dacă medicul dumneavoastră le recomandă.

Mănâncă alimente bogate în fier

Dacă medicul dumneavoastră consideră că deficitul de fier poate fi cauzat de lipsa de fier în dieta dumneavoastră, gândiți-vă să consumați mai multe alimente bogate în fier , cum ar fi:

 • Carne roșie, carne de porc și păsări de curte
 • Verde verde, legume cu frunze, cum ar fi spanacul și kale
 • Fructe uscate, cum ar fi stafide și caise
 • Mazăre, fasole și alte impulsuri
 • Fructe de mare
 • Alimente fortificate cu fier
 • Semințe și nuci

Ajutați-vă să vă îmbogățiți absorbția de fier

Foarte important, consumul de vitamina C va ajuta organismul să absoarbă mai bine fierul . Asigurați-vă că mâncați suficiente alimente bogate în vitamina C, cum ar fi fructele și legumele .

Poate fi de asemenea util să se evite anumite alimente care pot inhiba absorbția fierului atunci când sunt consumate în cantități mari. Acestea includ ceai și cafea și alimente bogate în calciu, cum ar fi produsele lactate și cerealele integrale.

Luați suplimente de fier dacă medicul le recomandă

În general, ar trebui să luați doar un supliment de fier ca ultimă soluție și dacă medicul dumneavoastră o recomandă. Acest lucru se întâmplă probabil în cazul în care nu vă puteți restabili nivelurile de fier prin dietă.

Dacă luați un supliment de fier, încercați să beți suc de portocale împreună cu el pentru a crește absorbția fierului.

Rețineți că există unele efecte secundare neplăcute ale suplimentelor de fier. Acestea includ dureri de stomac, constipație sau diaree, arsuri la stomac, grețuri și scaune negre.

Cu toate acestea, aceste reacții adverse scad de obicei în timp și depind de doza de fier pe care o luați.

REZUMAT:Dacă credeți că aveți anemie cu deficiență de fier, discutați cu medicul dumneavoastră, care va recomanda mai multe alimente bogate în fier (plus vitamina C pentru a crește absorbția fierului) sau, eventual, suplimente de fier.

Concluzie

Anemia cu deficit de fier este cel mai frecvent tip de anemie la nivel mondial.

Unii oameni au simptome evidente, în timp ce alții nu experimentează deloc. Aceasta depinde adesea de severitatea anemiei.

Simptomele și simptomele obișnuite includ oboseală, piele palidă, bătăi inimii observabile, dureri de cap și amețeală, senzație de respirație scurtă, păr și piele uscate și deteriorate, dureri sau umflături ale limbii și gurii, picioare neliniștite și unghii fragile sau în formă de lingură.

Dacă credeți că aveți simptome de deficit de fier, nu uitați să vizitați medicul dumneavoastră. Nu se recomandă autodiagnosticarea.

Din fericire, majoritatea formelor de deficit de fier pot fi tratate destul de ușor, de obicei printr-o dietă bogată în fier sau suplimente de fier, dacă medicul dumneavoastră le recomandă.

Lasa un raspuns