Supradozaj cu cofeina: cat de mult este prea mult?

Cofeina este un stimulent care se găsește în diverse alimente, băuturi și alte produse. Este frecvent utilizat pentru a vă menține treaz și alert. Cofeina este tehnic un medicament. Unele dintre cele mai populare băuturi din Statele Unite, precum cafea, ceai și sodă, conțin cantități semnificative de cofeină.

Cantitatea recomandată de cofeină este de până la 400 de miligrame pe zi pentru adulții sănătoși. Supradozajul cu cofeină poate apărea dacă ingeți mai mult decât această cantitate.

Adolescenții ar trebui să se limiteze la cel mult 100 mg cafeină pe zi. Femeile însărcinate ar trebui să-și limiteze aportul zilnic la mai puțin de 200 mg de cofeină pe zi, deoarece efectele cofeinei asupra bebelușului nu sunt cunoscute pe deplin.

Cu toate acestea, ceea ce constituie o cantitate sigură de cofeină diferă pentru toată lumea, în funcție de vârstă, greutate și starea generală de sănătate.

Timpul de injumatatire mediu al cofeinei din sange variaza de la 1,5 la 9,5 ore. Aceasta înseamnă că poate dura oriunde între 1,5 și 9,5 ore pentru ca nivelul de cofeină din sângele tău să scadă până la jumătate din cantitatea inițială. Această gamă largă în timpul perioadei de înjumătățire medie face dificilă cunoașterea cantității exacte de cofeină care poate duce la supradozaj.

Surse de cafeină

Graficul de mai jos arată cât de mult se găsește cofeina într-o mărime de servire a unor surse obișnuite de cofeină.

Mărimea porțieiCofeina (mg)
Cafea neagra12 oz.50-235
Ceai negru8 oz.30-80
Sifon12 oz.30-70
Taur rosu8,3 oz80
Bară de ciocolată (lapte)1,6 oz.9
Comprimate cu cofeină NoDoz1 tableta200
Excedrina Migrene1 tableta65

Surse suplimentare de cofeină includ:

 • bomboane
 • medicamente și suplimente
 • orice produs alimentar care pretinde că stimulează energia
 • anumite gumă de mestecat

O supradozaj de cofeină poate pune viața în pericol în cazurile cele mai grave, dar multe persoane observă doar unele simptome neplăcute care dispar odată ce cofeina este excretată din organism.

Cauzele și factorii de risc ai supradozajului de cofeină

O supradoză de cofeină apare atunci când luați prea multă cofeină prin băuturi, alimente sau medicamente. Cu toate acestea, unii oameni pot ingera cu mult peste cantitatea recomandată zilnic, în fiecare zi, fără să fie eliberați. Acest lucru nu este recomandat, deoarece dozele mari de cofeină pot provoca probleme majore de sănătate, inclusiv bătăi cardiace neregulate și convulsii . Consumul de doze mari de cofeină în mod regulat poate duce, de asemenea, la dezechilibre hormonale.

Dacă consumi foarte rar cofeină, corpul tău poate fi deosebit de sensibil la aceasta, deci evită să ingi prea mult la un moment dat. Chiar dacă consumați în mod regulat cantități mari de cofeină, ar trebui să vă opriți atunci când simțiți simptome neplăcute.

Care sunt simptomele supradozajului cu cofeină?

Mai multe tipuri de simptome apar cu această afecțiune. Este posibil ca unele simptome să nu vă avertizeze imediat că ați avut prea multă cofeină, deoarece acestea nu pot părea grave. De exemplu, puteți experimenta:

 • ameţeală
 • diaree
 • sete crescută
 • insomnie
 • durere de cap
 • febră
 • iritabilitate

Alte simptome sunt mai severe și necesită tratament medical imediat. Aceste simptome mai grave ale supradozajului cu cofeină includ:

 • probleme de respirație
 • vărsături
 • halucinații
 • confuzie
 • dureri în piept
 • bătăi inimii neregulate sau rapide
 • mișcări musculare incontrolabile
 • convulsii

De asemenea, bebelușii pot suferi de supradozaj cu cofeină. Acest lucru se poate întâmpla atunci când laptele matern conține cantități excesive de cofeină. Unele simptome ușoare includ greață și mușchi care se încordează continuu și apoi se relaxează.

Semne mai grave de supradozaj cu cofeină pot însoți aceste simptome, inclusiv vărsături, respirație rapidă și șoc .

Dacă dumneavoastră sau un copil aflat în grijă vă confruntați cu aceste simptome, solicitați imediat ajutorul medicului pentru diagnostic și tratament.

Diagnosticarea supradozajului de cofeină

Dacă suspectați o supradoză de cofeină, anunțați medicul despre orice elemente cafeinizate pe care le-ați consumat înainte de a prezenta simptome.

Vor fi, de asemenea, monitorizate ritmul tău de respirație, bătăile inimii și tensiunea arterială. Temperatura dvs. poate fi luată și vi se poate administra o urină sau un test de sânge pentru a identifica medicamentele din sistemul dvs.

Tratamentul supradozajului cu cofeină

Tratamentul este menit să scoată cofeina din corpul dvs. în timp ce gestionați simptomele. Vi se poate administra cărbune activat, un remediu obișnuit pentru supradozajul medicamentos, care împiedică adesea cafeina să intre în tractul gastro-intestinal.

Dacă cofeina a intrat deja în tractul gastrointestinal, vi se poate oferi un lavaj laxativ sau chiar gastric. Un spălare gastrică presupune utilizarea unui tub pentru a spăla conținutul din stomac. Medicul dumneavoastră va alege probabil metoda care funcționează cel mai rapid pentru a scoate cofeina din corp.

În acest timp, inima ta va fi monitorizată printr-o EKG ( electrocardiogramă ). De asemenea, puteți primi suport respirator atunci când este necesar.

Tratamentul la domiciliu poate să nu accelereze întotdeauna metabolismul cafeinei din corp. Dacă nu sunteți sigur dacă aveți nevoie de tratament, apelați Poison Control la 800-222-1222 și descrieți simptomele. Dacă simptomele dvs. par severe, vi se va recomanda să mergeți la spitalul local pentru tratament imediat.

profilaxie

Pentru a preveni o supradoză de cofeină, evitați consumul de cantități excesive de cofeină. În cele mai multe cazuri, nu trebuie să aveți mai mult de 400 mg de cofeină pe zi și cu atât mai puțin dacă sunteți deosebit de sensibil la cofeină.

perspectivă

Supradozajul cu cofeină poate fi de obicei tratat fără a crea probleme de sănătate pe termen lung. Dar această afecțiune poate fi mortală, în special pentru pacienții mai tineri, cum ar fi sugarii și copiii mici.

Supradozajul cu cofeină poate agrava și condițiile preexistente de sănătate, cum ar fi anxietatea . 

Lasa un raspuns